تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,846 |
تعداد مقالات | 19,518 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,309,841 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,542,521 |
تعیین دماهای کاردینال و واکنش فتوپریودی مراحل مختلف نموی لاینهای کینوا ( Chenopodium quioa L.) با استفاده از مدلهای خطی و غیرخطی | ||
بوم شناسی کشاورزی | ||
مقاله 11، دوره 15، شماره 1 - شماره پیاپی 55، فروردین 1402، صفحه 191-208 اصل مقاله (1.87 M) | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/agry.2021.69386.1036 | ||
نویسندگان | ||
شهاب اقبالی شاه آباد1؛ محسن جهان* 1؛ معصومه صالحی2؛ مهدی نصیری محلاتی1 | ||
1گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
2مرکز ملی تحقیقات شوری یزد، ایران | ||
چکیده | ||
کینوا با نام علمی(Chenopodium quinoa L.) گیاهی یکساله، از خانواده کنوپودیاسه و روزکوتاه است که بهدلیل برخی ویژگیهای خاص خود از جمله مقاومت قابل ملاحظه در برابر طیف وسیعی از تنشهای غیرزنده، مورد توجه قرار گرفته است. دماهای ویژه و طول روزهای ویژه هر مرحله نموی برای ارائه مدل مناسب پیشبینی رشد و نمو گیاهی لازم است. در سالهای 1398 و 1399 آزمایشهای مستقلی شامل 10 تاریخ کاشت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهر یزد انجام شد. تیمار آزمایشی شامل پنج لاین امیدبخش اصلاحشده در مرکز تحقیقات شوری یزد بههمراه رقم تیتیکاکا بود. از واکنش سرعت مراحل نموی به دما و طول روز برای تعیین درجه حرارت ویژه و طول روزهای ویژه مراحل نموی اصلی (سبزشدن، گلدهی و رسیدگی دانه) استفاده شد. برای همه لاینها، دمای پایه (Tb) جوانهزنی بذر کینوا 2/0 تا 57/3 درجه سانتیگراد، دامنه دمایی بهینه برای جوانهزنی 34-25 درجه سانتیگراد، گلدهی 28-21 درجه سانتیگراد و رسیدگیدانه 32-15 درجه سانتیگراد بود. دامنه طول روز برای گلدهی 4/12-4/11 ساعت و رسیدگیدانه 3/12-6/10 ساعت بود. دامنه دمای بهینه برای سه مرحله جوانهزنی، گلدهی و رسیدگیدانه تمام لاینهای مورد مطالعه، بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد برآورد شد. نتایج نشان داد که در طول روزهای کمتر از 12 ساعت و دماهای کمتر از 30 درجه سانتیگراد، با افزایش همزمان دما و طول روز سرعت گلدهی بیشتر شد. بهطور کلی، نتایج نشان داد که دما و طول روز اثر جبرانکنندگی بر سرعت گلدهی و رسیدگیدانه دارند. | ||
کلیدواژهها | ||
دماهای ویژه؛ زمان حرارتی؛ طول روز ویژه؛ عوامل محیطی؛ مدلسازی | ||
مراجع | ||
Adolf, V. I., Jacobsen, S.E., & Shabala, S. (2013). Salt tolerance mechanisms in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Environmental and Experimental Botany, 92, 43-54. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2012.07.004 Bendevis, M.A., (2013). Differentiation of photoperiod-induced ABA and soluble sugar responses of two quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) cultivars. Journal of Plant Growth Regulation, DOI 10.1007/s00344-013-9406-9. Bertero, H. D., (2003). Response of developmental processes to temperature and photoperiod in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Reviews International, 19, 87–97. https://doi.org/10.1081/FRI-120018870 Bertero, H. D., King, R. W., & Hall, A. J., (1999a). Modelling photoperiod and temperature responses of flowering in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Field Crops Research, 63, 19–34. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(99)00024-6 Bertero, H. D., King, R. W., & Hall, A. J., (1999b). Photoperiod-sensitive development phases in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Field Crops Research, 60, 231–243. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(98)00128-2 Bois, J. F., Winkel, T., Lhomme, J. P., Raffaillac, J. P., & Rocheteau, A. (2006). Response of some Andean cultivars of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) to temperature: Effects on germination, phenology, growth and freezing. European Journal of Agronomy, 25, 299-308. https://doi.org/10.1016/j.eja.2006.06.007 Bunce, J. A. (2018). Thermal acclimation of the temperature dependence of the VCmax of Rubisco in quinoa. Photosynthetica, 56, 1-6. Christiansen, J. L., Jacobsen, S. E., & Jørgensen, S. T. (2010). Photoperiodic effect on flowering and seed development in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Acta Agriculturae Scandinavica, 60, 539–544. https://doi.org/10.1080/09064710903295184 FAO.(2011). Quinoa; an ancient crop to contribute to world food security. 63 p. García-Parra, M. A., Roa-Acosta, D. F., Stechauner-Rohringer, R., García-Molano, F., Bazile, D., & Plazas-Leguizamón, N.(2020). Effect of temperature on the growth and development of quinoa plants (Chenopodium quinoa Willd.): A review on a global scale. SYLWAN, 164, 411-433. Gonzalez, J. A, Rosa, M., Parrado, M. F., Hilal, M., & Prado, F. E.(2009). Morphological and physiological responses of two varieties of a highland species (Chenopodium quinoa Willd.) growing under near-ambient and strongly reduced solar UV-B in a lowland location. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 96, 144–151. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2009.05.003 Hinojosa, L., Matanguihan, J. B., & Murphy, K. M.(2019). Effect of high temperature on pollen morphology, plant growth and seed yield in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Agronomy and Crop Science, 205, 33–45. https://doi.org/10.1111/jac.12302 Hirich, A., Choukr‐Allah, R., and Jacobsen, S.E. (2014). Quinoa in Morocco–Effect of sowing dates on development and yield. Journal of Agronomy and Crop Science, 200, 371-377. http://dx.doi.org/10.1111/jac.12071 Javadzadeh, S. M., Rezvani Moghaddam, P., Banayan-Aval, M., & Asili, A. (2017). Cardinal temperatures for germination of roselle (Hibiscus sabdariffa L.). Iranian Journal of Seed Research, 3,129-141. http://dx.doi.org/10.29252/yujs.3.2.129 Karina, B. R., Stefania, B., Rómulo, O., Ian, S. A. R., Fabiana, A., Enrique, A. M. M., Amadou, C., Alipio, C.M., Milton, P., Andrés, Z.S., Didier, B., Sven, E.J., & Marco, A. M. M. (2014). Quinoa biodiversity and sustainability for food security under climate change. A review. Agronomy for . Sustainable Development, 34, 349–359. Keisling, T. C. (1982). Calculation of the length of day. Agronomy Journal, 74, 758-759. Mamedi, A., Tavakkol Afshari, R., & Oveisi, M. (2017). Cardinal temperatures for seed germination of three quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) cultivars. Iranian Journal of Field Crop Science, Special Issue 89-100. https://doi.org/10.22059/ijfcs.2017.206204.654106 Nanduri, K.R., Hirich, A., Salehi, M., Saadat, S., & Jacobsen, S. E. (2019). Quinoa: A New Crop for Harsh Environments. Food and Bioprocess Technology, 301-333. Doi.org/10.1007/978-3-030-04417-6_19. Soltani, A., Robertson, M., Mohammad-Nejad, Y., & Rahemi-Karizaki, A.(2006). Modeling chickpea growth and development: Leaf production and senescence. Field Crops Research, 99, 14. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.02.005 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 543 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 209 |