تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,375 |
تعداد مقالات | 14,967 |
تعداد مشاهده مقاله | 408,948 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 185,196 |
بررسی خواص فیزیکوشیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی | ||
پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران | ||
مقاله 13، دوره 17، شماره 2 - شماره پیاپی 68، خرداد و تیر 1400، صفحه 379-392 اصل مقاله (746.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی فارسی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ifstrj.2020.39267 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه کرانی؛ جواد سرگلزایی ![]() | ||
گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
خواص درمانی بامیه از پلیساکاریدهای موجود در غلاف میباشد که قسمت اعظم آن در بخش لزجی گیاه وجود دارد و موسیلاژ خوانده میشود. بخش اعظم موسیلاژ از کربوهیدراتها تشکیل شده است و خاصیت اصلی آن در مواجه شدن با مولکولهای آب است که بهصورت ژل در میآید و در صنایع مختلف کاربرد دارد. موسیلاژ در صنایع غذایی بهعنوان پایدار ننده و امولسیفایر کاربرد دارد و در صنایع داروسازی برای کنترل آزادسازی قرصها و تولید شربت استفاده میشود. هدف از این تحقیق بهینهسازی شرایط استخراج موسیلاژ از بامیه به دو روش حلال و روش فوق بحرانی جهت یافتن نقاط بهینه استخراج میباشد. بهمنظور بهدست آوردن مدل ریاضی و یافتن بیشترین تاثیر پارامترها بر پاسخ از روش سطح پاسخ استفاده شده است. در روش استخراج با حلال متغیرهای دما، زمان و نسبت حلال به ماده جامد برای رسیدن به حداکثر میزان بازده، بهترتیب ˚C60، min 224 و 48 بهدست آمدند و دما و نسبت حلال به ماده جامد بهترتیب بیشترین تاثیر را بر بازده استخراج داشت. در روش استخراج فوق بحرانی دما، فشار و زمان بهعنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شدند و برای رسیدن به حداکثر بازده بهترتیب ˚C50، bar 5/25 وmin 135 بهدست آمد. میزان بازده موسیلاژ استخراجی در نقطه بهینه در روش استخراج با حلال 42/5 و در روش فوق بحرانی 69/1 درصد بود. درصد بازده استخراج موسیلاژ در روش فوق بحرانی کمتر از روش خیساندن شد اما میزان حلال مصرفی و زمان استخراج در روش خیساندن بیشتر از روش فوق بحرانی بود. عصاره حاصل از روش فوق بحرانی توسط GC-MS آنالیز شد و نتیجه حاکی از حضور پلیساکاریدها در نمونه میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
گیاه بامیه؛ بهینهسازی؛ حلال؛ فوق بحرانی؛ پلیساکارید | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 18 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1 |