تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,846 |
تعداد مقالات | 19,534 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,325,380 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,560,983 |
ویژگیهای مورفولوژیک و فنولوژیک مؤثر بر عملکرد دانه و کلش ژنوتیپهای عدس در منطقة شهرکرد | ||
پژوهشهای حبوبات ایران | ||
مقاله 4، دوره 2، شماره 2، بهمن 1390 اصل مقاله (659.96 K) | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijpr.v2i2.19033 | ||
نویسندگان | ||
علی تدین* ؛ لیدا هاشمی؛ محمود خدامباشی | ||
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی مراحل فنولوژیک، ویژگیهای مورفولوژیک، مقایسة عملکرد و اجزای عملکرد دانه، همبستگی بین ویژگیها و تعیین پارامترهای مؤثر بر عملکرد دانه در 10ژنوتیپ عدس در شرایط شهرکرد، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 85-1384 اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس ویژگیهای مختلف، حاکی از اختلاف معنیدار بین ژنوتیپها بود. با توجه به همبستگی منفی و بسیار معنیدار بین درجهروز رشد لازم از کاشت تا رسیدگی فیزیولوژیک با عملکرد دانه، هرچه ژنوتیپ های موردنظر زودرس تر باشند و بتوانند قبل از مواجهه با دمای بالا، رشد رویشی مطلوبی داشته باشند، عملکرد بیشتری تولید می نمایند. این موضوع در مورد ارقام Precoz و L3685بعنوان زودرس ترین و پُرمحصول ترین ژنوتیپ ها صادق بود. وزن 100دانه همبستگی منفی و بسیار معنیداری با ویژگیهای تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته نشان داد که با توجه به همبستگی مثبت و معنیدار تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته با عملکرد دانه انتظار می رود که ژنوتیپ های دارای وزن 100دانه کمتر از طریق تعداد بیشتر غلاف در بوته و تعداد دانه در بوته جبران کاهش عملکرد را نمایند. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون برای عملکرد دانه و اجزای آن و نیز میزان تأثیر همزمان هر کدام از ویژگیهای مورفولوژیک بر عملکرد دانه نشان داد که به ترتیب وزن 100دانه، تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته بیشترین اثر را بر روی عملکرد دارا هستند. در بین اجزای عملکرد وزن 100دانه همبستگی ژنتیکی بالاتری با عملکرد دانه نشان داد و دارای بالاترین اثر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه بود. لذا این جزء عملکرد بعنوان بهترین معیار برای انتخاب غیرمستقیم به منظور افزایش عملکرد محسوب میشود. بر اساس دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای ژنوتیپهای پُرمحصول و کممحصول در دو گروه مجزا دسته بندی شدند. در ضمن پُرمحصولترین و زودرس ترین آنها در یک گروه قرار گرفتند. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد دانه؛ تجزیه خوشهای؛ تجزیه رگرسیون؛ عملکرد دانه؛ ویژگیهای فنولوژیک؛ ویژگیهای مورفولوژیک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 145 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 199 |