تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,846 |
تعداد مقالات | 19,534 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,325,261 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,560,337 |
بررسی کارایی مکمل ورمی هوموس در جیرة بلدرچین ژاپنی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقاله 7، دوره 7، شماره 1 - شماره پیاپی 21، فروردین 1394، صفحه 66-76 اصل مقاله (236.04 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی- تغذیه طیور | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.v7i1.29577 | ||
نویسندگان | ||
مصعب احمدی؛ محمد امیر کریمی ترشیزی* | ||
گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف مکمل ورمی هوموس و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین، از 320 قطعه بلدرچین 4 روزه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار (شامل سطوح 2/0، 4/0، 6/0، 8/0، 1 و 2 درصد ورمی هوموس و سطح 15/0 درصد ویرجینیامایسین و گروه شاهد) و 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار استفاده شد. در دوره پرورش کمترین ضریب تبدیل غذایی برای تیمار 6/0 درصد ورمی هوموس و بیشترین آن در تیمار 2 درصد ورمی هوموس مشاهده شد که با تیمار ویرجینیامایسین تفاوت معنیداری نداشت. شمارش باکتری های اسید لاکتیک و استرپتوکوکوس در تیمار 8/0 درصد ورمی هوموس به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها بود، همچنین کمترین تعداد باکتری های گرم منفی روده ای در این تیمار مشاهده شد. بالا ترین میزان کلسترول سرم در تیمار ویرجینیامایسین و کمترین آن در تیمار 6/0 درصد ورمی هوموس مشاهده شد. تیمار 8/0 درصد ورمی هوموس، کمترین مقدار تری گلیسرید سرم خون را داشت. بیشترین مقدار اسید اوریک سرم در تیمار ویرجینیامایسین مشاهده شد. وزن نسبی اندام های داخلی، درصد هماتوکریت و میزان هموگلوبین خون، پروتئین تام، آلبومین، HDL و فسفر سرم و خاکستر استخوان تحت تأثیر تیمار ها قرار نگرفتند. حداکثر مقدار کلسیم سرم در تیمار 6/0 درصد ورمی هوموس مشاهده شد. برای پارامتر های کیفیت گوشت، تیمار 1 درصد ورمی هوموس کمترین میزان مالون دی آلدئید و تیمار های حاوی 6/0 و 8/0 درصد بیشترین ظرفیت نگهداری آب را داشتند. بر اساس نتایج این تحقیق سطح 6/0 تا 8/0 درصد ورمی هوموس می تواند علاوه بر اثرات مثبتی که در راستای بهبود تولید داشته باشد، سلامتی پرنده و مصرف کننده را نیز فراهم نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
بلدرچین ژاپنی؛ فراسنجه های خونی؛ عملکرد؛ ورمی هوموس | ||
مراجع | ||
1- Aksu, M. I., M. Karaoglu, M. Kaya, N. Esenbuga, and M. Macit. 2005. Effect of dietary humate on the pH, TBARS and microbiological properties of vacuum‐and aerobic‐packed breast and drumstick meats of broilers. J. Sci. Food. Agr. 85:1485-1491.
2- Aksu, T. and A. S. Bozkurt. 2009. Effect of dietary essential oils and/or humic acids on broiler performance, microbial population of intestinal content and antibody titres in the summer season. Kafkas. Univ. Vet. Fak. 15:185-190.
3- Avci, M., N. Denek, and O. Kaplan. 2007. Effects of humic acid at different levels on growth performance, carcass yields and some biochemical parameters of quails. J. Anim. Vet. Adv. 6:1-4.
4- Baurhoo, B., L. Phillip, and C. Ruiz-Feria. 2007. Effects of purified lignin and mannan oligosaccharides on intestinal integrity and microbial populations in the ceca and litter of broiler chickens. Poult. Sci. 86:1070-1078.
5- Bezkorovainy, A. 2001. Probiotics: determinants of survival and growth in the gut. Am. J. Clin. Nut. 73:399-405.
6- Botsoglou, N., G. Papageorgiou, I. Nikolakakis, P. Florou-Paneri, I. Giannenas, V. Dotas, and E. Sinapis. 2004. Effect of dietary dried tomato pulp on oxidative stability of Japanese quail meat. J. Agr. Food. Chem. 52:2982-2988.
7- Castellini, C., C. Mugnai, and A. Dal Bosco. 2002. Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat. Sci. 60:219-225.
8- Denli, M., F. Okan, and K. Celik. 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pak. J. Nutr. 2:89-91.
9- Donoghue, D. J. 2003. Antibiotic residues in poultry tissues and eggs: human health concerns? Poult. Sci. 82:618-621.
10- Eren, M., G. Deniz, S. Gezen, and I. Türkmen. 2000. Effects of humates supplemented to the broiler feeds on fattening performance, serum mineral concentration and bone ash. Ankara. Univ. Vet. Fak. 47:255-263.
11- Fukushima, M. and M. Nakano. 1995. The effect of a probiotic on faecal and liver lipid classes in rats. Brit. J. Nut. 73:701-710.
12- Gilliland, S., C. Nelson, and C. Maxwell. 1985. Assimilation of cholesterol by Lactobacillus acidophilus. Appl. Environ. Microb. 49:377-381.
13- Hakan, K., Y. Gultekin, and S. Ozge. 2012. Effects of boric acid and humate supplementation on performance and egg quality parameters of laying hens. Rev. Bras. de Ciênc. Avicola. 14:283-289.
14- Islam, K., A. Schuhmacher, and J. Gropp. 2005. Humic acid substances in animal agriculture. Pak. J. Nut. 4:126-134.
15- Isshiki, Y. 1979. Effect of lactobacilli in the diet on the concentration of nitrogenous compounds and minerals in blood of chickens. Japanese. Poult. Sci. 16:37-41.
16- Karaoglu, M., M. Macit, N. Esenbuga, H. Durdag, L. Turgut, and O. Bilgin. 2004. Effect of supplemental humate at different levels on the growth performance, slaughter and carcass traits of broilers. Int. J. Poult. Sci. 3:406-410.
17- Karimi Torshizi, M. A., S. Rahimi, N. Mojgani, S. Esmaeilkhanian, and J. Grimes. 2008. Screening of indigenous strains of lactic acid bacteria for development of a probiotic for poultry. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 21:1495-1500.
18- Khovidhunkit, W., M.-S. Kim, R. A. Memon, J. K. Shigenaga, A. H. Moser, K. R. Feingold, and C. Grunfeld. 2004. Effects of infection and inflammation on lipid and lipoprotein metabolism: mechanisms and consequences to the host. J. Lipid. Res. 45:1169-1196.
19- Kocabagli, N., M. Alp, N. Acar, and R. Kahraman. 2002. The effects of dietary humate supplementation on broiler growth and carcass yield. Poult. Sci. 81:227-230.
20- Martinez, J. L. 2009. Environmental pollution by antibiotics and by antibiotic resistance determinants. Environ. Pollut. 157:2893-2902.
21- Miles, R., G. Butcher, P. Henry, and R. Littell. 2006. Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters, and quantitative morphology. Poult. Sci. 85:476-485.
22- Mohan, B., R. Kadirvel, A. Natarajan, and M. Bhaskaran. 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilisation and serum cholesterol in broilers. Brit. Poult. Sci. 37:395-401.
23- North, M. O., and D. D. Bell. 1990. Commercial Chicken Production Manual, 4th edition. New York, NY: Van Nostrand Reinhold.
24- NRC. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th revised ed. National Academy Press. Washington, DC.
25- Ozturk, E., N. Ocak, I. Coskun, S. Turhan, and G. Erener. 2010. Effects of humic substances supplementation provided through drinking water on performance, carcass traits and meat quality of broilers. J. Anim. Physiol. An. N. 94:78-85.
26- Ozturk, E., N. Ocak, A. Turan, G. Erener, A. Altop, and S. Cankaya. 2012. Performance, carcass, gastrointestinal tract and meat quality traits, and selected blood parameters of broilers fed diets supplemented with humic substances. J. Sci. Food. Agr. 92:59-65.
27- Ozturk, E., I. Coskun, N. Ocak, G. Erener, M. Dervisoglu, and S. Turhan. 2014. Performance, meat quality, meat mineral contents and caecal microbial population responses to humic substances administered in drinking water in broilers. Brit. Poult. Sci. 55:668-674.
28- Rahmani, H. and W. Speer, 2005. Natural additives influence the performance and humoral immunity of broilers. Int. J. Poult. Sci., 4:713-717.
29- Rath, N., W. Huff, and G. Huff. 2006. Effects of humic acid on broiler chickens. Poult. Sci. 85:410-414.
30- SAS Institute. 2008. SAS/STAT User’s Guide: statistics Version 9.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA.
31- Shermer, C., K. Maciorowski, C. Bailey, F. Byers, and S. Ricke. 1998. Caecal metabolites and microbial populations in chickens consuming diets containing a mined humate compound. J. Sci. Food. Agr. 77:479-486.
32- Taklimi, S. M. S., H. Ghahri, and M. A. Isakan. 2012. Influence of different levels of humic acid and esterified glucomannan on growth performance and intestinal morphology of broiler chickens. Agr. Sci. 3:663-668.
33- Wang, Q., Y. Chen, J. Yoo, H. Kim, J. Cho, and I. Kim. 2008. Effects of supplemental humic substances on growth performance, blood characteristics and meat quality in finishing pigs. Lives. Sci. 117:270-274.
34- Yalçin, S., A. Ergün, H. Erol, S. Yalçin, and B. Özsoy. 2005. Use of L-carnitine and humate in laying quail diets. Acta Vet. Hung. 53:361-370.
35- Yoruk, M., M. Gul, A. Hayirli, and M. Macit. 2004. The effects of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poult. Sci. 83:84-88. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 382 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 352 |