تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,846 |
تعداد مقالات | 19,518 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,307,678 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,541,049 |
اثر سطوح پروتئین و اسیدهای آمینه گوگرد دار جیره آغازین بر عملکرد و بافت شناسی ژژنوم جوجه های گوشتی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقاله 4، دوره 7، شماره 4 - شماره پیاپی 24، دی 1394، صفحه 437-446 اصل مقاله (543.71 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی- تغذیه طیور | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.v7i4.21474 | ||
نویسندگان | ||
آویسا اخوان خالقی* 1؛ ابوالقاسم گلیان2؛ احمد حسن آبادی3؛ احمدرضا راجی4 | ||
1گـروه علـوم دامـی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
4گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
چکیده | ||
آزمایشی به منظور بررسی اثر پروتئین و اسیدهای آمینه گوگرد دار قابل هضم جیره آغازین بر عملکرد و بافت شناسی ژژنوم جوجههای گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی به ترتیب فاکتوریل3×2 انجام شد. 300 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس به 30 گروه 10 قطعه ای تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح پروتئین قابل هضم 5/19 و 5/21 درصد و سه سطح اسیدهای آمینه گوگرد دار قابل هضم (DSAA) 94/0، 02/1 و 1/1 درصد جیره بودند. افزایش درصد DSAA ، مصرف خوراک و ضریب تبدیل را در دوره آغازین افزایش داد اما بر افزایش وزن در این دوره تأثیری نداشت. با افزایش درصد DSAA در دوره آغازین، افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک در دوره پایانی و کل دوره افزایش یافت اما بر ضریب تبدیل تأثیری نداشت. با افزایش سطح DSAA در دوره آغازین، اجزای لاشه و وزن نسبی قسمت های مختلف روده کوچک در10 و42 روزگی اختلاف معنیداری را نشان نداد اما چربی محوطه شکمی در 42 روزگی کاهش یافت. با افزایش سطح پروتئین قابل هضم، ضخامت ماهیچه در ژژنوم در 10 روزگی افزایش یافت. با افزایش درصد DSAA ،طول و عرض پرز در ناحیه ژژنوم در 10 روزگی افزایش یافت.سطوح پروتئین قابل هضم و DSAA تأثیری بر طول نسبی اجزای روده کوچک در 10 و 42 روزگی نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای آمینه گوگرد دار قابل هضم؛ بافت شناسی ژژنوم؛ پروتئین قابل هضم؛ جوجههای گوشتی | ||
مراجع | ||
1- Acar, N., E. T. Moran Jr., and S. F. Bilgili. 1991. Live performance and carcass yield of male broilers from two commercial strain crosses receiving rations containing lysine below and above the established requirement between six and eight weeks of age. Poultry Science, 70:2315–2321.
2- Acar, N., G. F. Barbato., and P. H. Patterson. 2001. The effect of feeding excess methionine on live performance carcass traits, and Ascitic mortality. Poultry science, 80: 1585-1989.
3- Adeyemo, G. O. 2012. Performance of broiler starters fed varying levels of dietary methionine. International Journal of Agricultural Science, 2: 143-148.
4- Bartell, S. M., and A. B. Batal. 2007. The effect of supplemental glutamine on growth performance, development of the gastrointestinal tract and humoral immune response of broilers. Poultry Science, 86: 1940-7.
5- Batal, A. B., and C. M. Parsons. 2002. Effects of age on nutrient digestibility in chicks fed different diets. Poultry Science, 81:400-407.
6- Brito A. B., J. H. Stringhini., and M. B. Caf´e. 2004. “Evaluation of methionine + cystine levels in pre-starter ration (1–7 days) for broilers,” Ars Veterinaria, vol. 20, no. 1, pp. 9–15.
7- Corzo, A., C. A. Fritts., M. T. Kidd., and B. J. Kerr. 2005. Response of broiler chicks to essential and non-essential amino acid supplementation of low crude protein diets. Animal Feed Science Technology, 118:319-327.
8- Darsi, E., M. Shivazad., M. Zaghari1., N. F. Namroud., and R. Mohammadi. 2012. Effect of Reduced Dietary Crude Protein Levels on Growth Performance, Plasma Uric Acid and Electrolyte Concentration of Male Broiler Chicks. Journal of Agricultural Science Technology, 14: 789-797.
9- Farkhoy, M., M. Modirsanei., O. Ghavidel., M. Sadegh., and S. Jafarnejad. 2012. Evaluation of Protein Concentration and Limiting Amino Acids Including Lysine and Met + Cys in Prestarter Diet on Performance of Broilers. Veterinary. Medicine. International, 2012:7 pages.
10- Franco, J., A. Murakami., M. Natali., E. Garcia., and A. Furlan. 2006. Influence of delayed placement and dietary lysine levels on small intestine morphometrics and performance of broilers. Rev. Bras. Cienc. Avic., pp: 8.
11- Geyra A, Uni Z, Sklan Z. 2001. Enterocyte dynamics and mucosal development in the post hatch chick. Poultry Science, 80: 776-782.
12- Han, Y., and D. H. Baker. 1993. Effects of excess methionine or lysine for broilers fed a corn-soybean meal diet. Poultry Science, 72:1070-1074.
13- Hesabi A., Nasiri H., and M. Birjandi. 2006. Effect of supplemental methionine and lysine on performance and carcass yield characteristics in broiler chicks. Animal Science Iran: alireza_hessabi@yahoo.com.
14- Huyghebaert, G., and M. Pack. 1996. Effects of dietary protein content addition of nonessential amino acids and dietary methionine to cysteine balance on responses to dietary sulphur-containing amino acids in broilers. Br. Poultry Science, 37:623-639.
15- Jeroch, H., and M. Pack. 1995. Effects of dietary sulfur amino acids and crude protein on the performance of finishing broilers.Arch. Anim. Nutr. 48:109–118.
16- Liburn, M. S. 1998. Practical aspects of early nutrition for poultry. Journal of Applied Poultry Research, 7:420-424.
17- Moran, E.T., and B. Stilborn. 1996. Effect of glutamic acid on broiler given sub marginal crude protein with adequate essential amino acids using feeds high and low in potassium. Poultry Science, 75: 120-129.
18- Morris, T. R., R. M. Gous., and C. Fisher. 1999. An analysis of the hypothesis that amino acid requirements for chicks should be stated as a proportion of dietary protein. Worlds Poultry Science, 55:7-22.
19- Oluyemi, J. A., and F. A. Roberts. 1979. Poultry production in warm wet climates. Macmillan Tropical Agriculture, Horticulture and Applied Ecology Series.
20- Parr, J. F., and J. D. Summer. 1991. The effect of minimizing amino acid excess in broiler diets. Poultry Science, 70: 1540-1549.
21- Rezaei, M. H. Nassiri Moghaddam., J. Pour Reza., and H. Kermanshahi. 2004. The Effects of Dietary Protein and Lysine Levels on Broiler Performance, Carcass Characteristics and N Excretion. International Journal of Poultry Science, 3 (2): 148-152.
22- Schutte, J. B., and M. Pack. 1995a. Effects of dietary sulphur containing amino acids on performance and breast meat deposition of broiler chicks during the growing and finishing phases. Br. Poultry Science, 36:747–762.
23- Sell, J. L., P. R. Ferket., C. R. Angel., S. E. Scheideler., F. Escribano., and I. Zatari. 1989. Performance and carcass characteristics of turkey toms as influenced by dietary protein and metabolizable energy. Nutr. Rep. Int. 40:979-992.
24- Simon, A., Bergner, H., and D. Buivan. 1995. Methodological investigation on the metabolism oriented determination of methionine requirement of broiler chickens. 3. Degradation of 14C-(CH3)-and 35-Smethionine after feeding of synthetic diets. Archive Animal Nutrition, 47: 229-244.
25- Sklan, D., and Y. Noy. 2001. Yolk and exogenous feed utilization in the posthatch chick. Poultry Science, 80:1490-1495.
26- Takahashi, K., and y. Akiba. 1995. Effect of methionine supplementation on lipogenesis and lipolysis in broile chickens. Japanese Poultry Science, 32:99-106.
27- Ueda, H., S. Yabuta., H. O. Yokota., and I. Tasaki. 1981. Involvement of feed intake and feed utilization in the growth retardation of chicks given the excessive amounts of leucine, lysine, phenylalanine, or methionine. Nutr. Rep. Int 24:135-144.
28- Vaezi, G. h., M. Teshfam., S. Bahadoran., H. Farazyan., and S. Hosseini. 2011. Effects of Different Levels of Lysine on Small Intestinal Villous Morphology in Starter Diet of Broiler Chickens. Global Veterinarian, 7 (6): 523-526.
29- Vieira, S. L., A. Lemme., D. B. Goldenberg., and I. Brugalli. 2004. Responses growing broilers to diets with increased sulfur amino acids to lysine ratios at two dietary protein levels. Poultry Science, 83:1307-1313.
30- Wallis, I. R. 1999. Dietary supplements of methionine increase breast meat yield and decrease abdominal fat in growing broiler chickens. Australian Journal of Experimental Agriculture, 3: 131–141. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 660 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 727 |