تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,776 |
تعداد مقالات | 18,924 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,743,522 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,006,383 |
مقایسه عملکرد، اجزای عملکرد و نیترات موجود در برخی تودههای اسفناج در استان اصفهان | ||
علوم باغبانی | ||
مقاله 7، دوره 32، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 149-158 اصل مقاله (325.33 K) | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhorts4.v32i1.63401 | ||
نویسندگان | ||
پیمان جعفری ![]() | ||
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی روند تغییرات عملکرد و اجزای عملکرد ده توده/رقم اسفناج، پژوهشی به مدت 2 سال (1394- 1393) با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در استان اصفهان انجام شد. مقایسه میانگین صفات عملکرد، طول برگ، طول دمبرگ و ارتفاع (در سطح احتمال 1 درصد) و تعداد برگ و مقدار نیترات (در سطح احتمال 5 درصد) از نظر آماری معنی دار بود. توده بذر خاردار ورامین با عملکرد 49/53 تن در هکتار محصول تازه، بیشترین مقدار عملکرد را به خود اختصاص داد. دامنه تغییرات ارتفاع بوته از 24 سانتی متر در توده ساری تا 33/30 سانتی متر در توده نجف آباد متفاوت بود. توده اردستان با 67/10 برگ کمترین تعداد برگ در بین تودهها/ ارقام مطالعه شده را داشت. طول دمبرگ در بین ارقام/ توده های آزمایش شده دامنه ای از 84/9 تا 33/18 سانتی متر داشت. توده برگ پهن ورامین به ترتیب با مقادیر نیترات پهنک و دمبرگ معادل 231 و 462 قسمت در میلیون، کمترین و رقم آلمانی به ترتیب با نیترات پهنک و دمبرگ معادل 583 و 1182 قسمت در میلیون بیشترین مقادیر نیترات را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش از میان توده های آزمایش شده توده های بذر خاردار ورامین، برگ پهن ورامین، ساری و نجف آباد از جمله تودههایی هستند که میتوانند عملکردی مشابه رقم برگ پهن آلمانی تولید نموده و برای تولید اسفناج در استان اصفهان مورد استفاده قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارتفاع بوته؛ پهنک برگ؛ دمبرگ | ||
مراجع | ||
1- Amoli N. 2012. Preliminary comparison of land race selected and common variety spinach. International Journal of Agriculture and Crop Science. 4:1466-1471.
2- Asadi H., and Hasandokht M.2007. Study of genetic diversity on Iranian spinach genotypes. Journal of Agricultural Sciences 38:257-265 (In Persian).
3- Boese S.R., and Huner N.P.A.1990. Effect of growth temperature and temperature shifts on spinach leaf morphology and photosynthesis. Plant Physiology, 94:1830-1836.
4- Eftekhari A., Hasandokht M., Fatahimoghadam and M., Kashi A. 2010. Genetic diversity of Iran native spinach using morphological characters. Iranian journal of horticultural science 41:83-93.( In Persian).
5- FAOSTAT .2015. Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO STAT data. http://faostat.fao.org/.(visited 5 September 2015).
6- Jafari P., and Jalali A.H. 2015. Yield and nitrate accumulation comparison in five Iranian spinach landraces in Isfahan province. Journal of Crop Production and Processing, 13:217-225 (In Persian).
7- He J., Cheok L., and Qin L. 2011. Nitrate accumulation, productivity and photosynthesis of temperate butter head lettuce under different nitrate availabilities and growth irradiances. The Open Horticulture Journal, 4: 17-24.
8- Koh E., Charoenprasert S. and Mitchell A.E. 2012. Effect of organic and conventional cropping systems on ascorbic acid, vitamin C, flavonoids, nitrate, and oxalate in 27 varieties of spinach (Spinacia oleracea L.). Journal of agricultural and Food Chemistry, 60:3144-3150.
9- Maroufi K., Farahani H.A., and Moaveni P. 2011. Effects of hydropriming on seedling vigor in spinach. Advances in Environmental Biology 5:2224-2227.
10- Meah M.N., Harrison N. and Davies A. 1994. Nitrate and nitrite in foods and the diet. Food and Additives and Contaminants. 11:519-532.
11- Ors S. and Suarez D.L. 2016. Salt tolerance of spinach as related to seasonal climate. Hort. Sci. (Prague), 43: 33-41.
12- Sabaghnia N., Mohebodini M., Janmohammadi M, and Maragheb I. 2016. Bibelot Analysis of trait relations of Spinach landraces. Genetika, 48:675-690.
13- SAS Institute. 2010. SAS user’s guide. SAS Inst., Cary, NC.
14- Scientific Committee on Food. 1995. Opinion on nitrate and nitrite, Annex 4 to Document III/5611/95, European Commission (ed.), Brussels, p. 20.
15- Shahid Umar A., Iqbal A. and Abrol Y.P. 2007. Are nitrate concentrations in leafy vegetables within safe limits? Current Science 92:355-360.
16- Sobhani Ardekani S., Shayesteh K., Afuni M., Mahbube Sufiani N. 2005. Concentration of nitrate in some plant products of Isfahan. Journal of Environmental Studies 37:69-76. (In Persian).
17- Sušin J., Kmecl V., and Gregorčič A. 2006. A survey of nitrate and nitrite content of fruit and vegetable grown in Slovenia during 1996-2002. Food Additives and Contaminants 23: 385-390.
18- Waseem K., and Nadeem M.A .2001. Enhancement of spinach production by varying sowing dates, row spacing and frequency of cuttings. Journal of Biological Science 1: 902-904.
19- WHO. 1978. Nitrates, nitrates and N-Nitrozo compounds. Geneva, Environmental Health Criteria 5. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 341 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 327 |