1- اردکانی، م. ر. 1380. اکولوژی. انتشارات دانشگاه تهران. تهران. 367 ص.
2- قربانی، ر. 1388. اکولوژی عمومی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. مشهد. 344 ص.
3- کوچکی، ع.، م. نصیری محلاتی، م. جهانی کندری، و ز. برومند رضازاده. 1390. مطالعه تنوع زیستی گیاهان صنعتی ایران. نشریه پژوهشهای زراعی ایران 9: 309-301.
4- کوچکی، ع.، م. نصیری محلاتی، م. اصغری پور، و ع. خداشناس. 1383. مطالعه تنوع زیستی محصولات باغی، سبزی و صیفی ایران. پژوهشهای زراعی ایران 2: 87– 79.
5- کوچکی، ع.، م. نصیری محلاتی، ا. زراع فیض آبادی، و م. جهان بین. 1383. ارزیابی تنوع نظام های زراعی ایران. پژوهش و سازندگی 63: 83– 70.
6- مهدوی دامغانی، ع.، ع. کوچکی، پ. رضوانی مقدم، و م. نصیری محلاتی. 1386. ارزیابی تنوع زیستی کشاورزی و اثرات آن بر پایداری یک سامانه کشاورزی گندم-پنبه در خراسان. علوم محیطی 3: 68-61.
7- نصیری محلاتی، م.، ع. کوچکی، و د. مظاهری. 1383. تنوع گونه های زراعی در ایران. بیابان 10: 50-33.
8- هاشمی شادگان، ف.، ک. خوشبخت، ع. مهدوی دامغانی، ه. ویسی، و ه. لیاقتی. 1389. بررسی تنوع زیستی کشاورزی شهرستان گچساران و تأثیر عوامل اقلیمی بر آن. نشریه بوم شناسی کشاورزی 1: 11-1.
9- Altieri, M. A. 1999. The ecological role of biodiversity in agroecosystems: Agriculture, Ecosystems & Environment 73:19-31.
10- Barnes, B. V. 1998. Forest ecology, John Wiley and Sons. INC.
11- Didier Le, C., B. Jacques, B. Françoise, and T. Claudine. 2002. Why and how we should study field boundary biodiversity in an agrarian landscape context. Agriculture, Ecosystems & Environment 89: 23-40.
12- Falco, S., M. Bezabih, and M. Yesuf. 2010. Seeds for livelihood: Crop biodiversity and food production in Ethiopia. Ecological Economics 69: 1695-1702.
13- Gliessman, S. R. 1992. Agroecology in the tropics: achieving a balance between land use and preservation. Environmental Management 16: 681-689.
14- Jenkins, M., and A. Parker. 1998. Composition and diversity of woody vegetation in silvicultural openings of southern Indiana forests. Forest Ecology and Management 109: 57-73.
15- Magurran, A. E. 1988. Ecological Diversity and Its Measurement. London: Croom Helm.
16- Meff, G. K., and C. R. Carroll. 1997. Principle of Conservation Biology, 2nd Edition, Sinaucr Associates, Sunderland.
17- Naeem, S., and S. Li. 1995. Biodiversity enhances ecosystem reliability. Nutrition 390: 505-509.
18- Oldfield, M. L., and J. B. Alcorn. 1987. Conservation of traditional agroecosystems. BioScience 37: 199-208.
19- Pimentel, D., U. Stachow, D. A. Takacs, H. W. Brubaker, A. R. Dumas, J. J. Meaney, J. A. S. O'Neil, D. E. Onsi, and D. B. Corzilius. 1992. Conserving biological diversity in agricultural/forestry systems. BioScience 32: 354-362.
20- Smale, E., J. P. Meng, N. Brennan, and R. Hu. 2003. Determinants of spatial diversity in modern wheat: example from Australia and china. Agricultural Economics 28: 13-26.
21- Stocking, M. 1999. Agrobiodiversity: A positive means of addressing land degradation and suitable rural livelihoods. pp. 1-16, In: Conacher, A. J. (ed.), Land Degradation; Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.
22- Thrupp, L. A. 1998 .Cultivating diversity: agrobiodiversity and food security. World Resources Institute, Washington D.C.
23- Tscharntke, T., Y. Clough, T. Wanger, and L. Jackson. 2012. Global food security, biodiversity conservation and future of agricultural intensification. Biological Conservation 151: 53-59.
24- Vigouroux, Y., A. Barnaud, N. Scarcell, and A. C. Thuillet. 2011. Biodiversity, evolution and adaptation of cultivated crops. Comptes Rendus Biologies 334: 450-457.
25- WWW.kermanshah.agri-jahad.ir