تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,778 |
تعداد مقالات | 18,929 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,809,092 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,108,343 |
تأثیر رژیم آبیاری و هرس سبز بر برخی صفات کیفی، فیزیولوژیک و عملکرد انگور رقم یاقوتی | ||
علوم باغبانی | ||
مقاله 14، دوره 34، شماره 1 - شماره پیاپی 45، خرداد 1399، صفحه 185-196 اصل مقاله (623.56 K) | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhorts4.v34i1.83688 | ||
نویسنده | ||
منصور فاضلی رستم پور* | ||
بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
چکیده | ||
با هدف بررسی تأثیر تیمارهای تنش خشکی و هرس سبز بر برخی صفات کیفی، فیزیولوژیک و عملکرد انگور رقم یاقوتی آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در منطقه سیستان با اقلیم خشک و گرم انجام شد. رژیم آبیاری با 3 سطح شامل تامین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی براساس تبخیر و تعرق پتانسیل درختچه انگور به عنوان کرت اصلی و هرس سبز با 3 سطح شامل شاهد یا عرف محل یا عدم هرس سبز (P1)، هرس شاخههای سبز از بالای ششمین برگ بالای آخرین خوشه (P2) و هرس شاخههای سبز از بالای ششمین برگ بالای آخرین خوشه به علاوه هرس شاخههای سبز بدون محصول و شاخههای نرک (P3) به عنوان عامل فرعی بود. با کاهش مصرف آب از 100 به 75 درصد نیاز آبی انگور، صفات محتوای نسبی آب برگ، اسیدیته آب میوه، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ و عملکرد میوه به ترتیب به میزان 1/10، 5/6، 6/8، 11 و 8/18 درصد کاهش و همچنین صفات پرولین، قندهای محلول و نفوذپذیری نسبی غشاء انگور به ترتیب 3/67، 75/8 و 84/44 درصد افزایش یافت. تیمار P3 نسبت به شاهد (P1)، صفات محتوای نسبی آب برگ، شاخص کلروفیل، و عملکرد میوه را به ترتیب به میزان 7/14، 2/12 و 25 درصد افزایش و همچنین صفات پرولین، قندهای محلول، نفوذپذیری نسبی غشاء، اسیدیته آب میوه و شاخص سطح برگ انگور را به ترتیب 34/18، 1/12، 8/6، 3/8 و 3/21 درصد کاهش یافت. نتایج نشان داد که تامین 100 درصد نیاز آبی انگور به همراه هرس شاخههای سبز از بالای ششمین برگ بالای آخرین خوشه به علاوه هرس شاخههای سبز بدون محصول و شاخههای نرک بیشترین عملکرد انگور به میزان 7797 کیلوگرم در هکتار تولید کرد. به طور کلی میتوان گفت که اعمال هرس سبز میتواند منجر به صرفه جویی 25 درصد آب مصرفی انگور یاقوتی بدون کاهش عملکرد شود. | ||
کلیدواژهها | ||
: اسیدیته آب انگور؛ سطح برگ؛ شاخص کلروفیل؛ محتوای نسبی آب برگ | ||
مراجع | ||
1- Ahmadizadeh M.H., Shahbazi M., Valizadeh M., and Zaefizadeh M. 2011. Genetic diversity of durum wheat landraces using multivariate analysis under normal irrigation and drought stress conditions. African Journal of Agricultural Research 6: 2294-2302. (In Persian)
2- Aran M., Abedi B., Tehranifar A., and Parsa M. 2017. Effects of drought stress on some morphological andphysiological properties of three grapevine cultivars (Vitis vinifera L.). Journal of Horticultural Science 31(2): 315-326. (In Persian)
3- Asadi W., Rasouli M., Gholami M., and Maleki M. 2018. Study of some morphological and physiological traits of four varieties grapes (Vitis vinifera L.) under water stress. Iranian Journal of Horticultural Science 48(4): 977-990. (In Persian)
4- Bajji M., Kinet J.M., and Lutts S. 2001. The use of electrolyte leakage method for assessing cell membrane stability as a water stress tolerance in durum wheat. Plant Growth Regulation 1: 1-10.
5- Ben-Asher J., Tsuyuki I., Bravdo B.A. and Sagih M. 2006. Irrigation of grapevines with saline water, I. leaf area index, stomatal conductance, transpiration and photosynthesis. Agricultural Water Managment 83: 13–21.
6- Bertamini M., Zulini L., Muthuchelian K. and Nedunchezhian, N. 2006. Effect of water deficit on photosynthetic and other physiological responses in grapevine (Vitis vinifera L. cv. Riesling) plants. Photosynthetica 44: 151-154.
7- Bybordi A. 2012. Study effect of salinity on some physiologic and morphologic properties of two grape cultivars. Life Science Journal, 9(4): 1092-1101.
8- Chaves M.M., Santos T.P., Souza C.R., Ortun M.F., Rodrigues M.L., Lopes C.M., Maroco J.P., and Pereira J.S. 2007. Deficit irrigation in grapevine improves water-use efficiency while controlling vigour and production quality. Annual Applied Biology 150: 237–252.
9- Dardeniz A., and Kismali I. 2002. Investigations on the effect of diffetent crop load of Amasya and Cardinal grape cultivars on the yields and qualities of grape and cuttings. Ege Universitesi Ziraat Fakültesi Dergis 39(1): 9-16.
10- Dolati Baneh H., and Noorjo A. 2009. Effect of different levels of irrigation and quantitative traits on three grape cultivar Information. Journal of Pajouhesh-va-Sazandegi 21: 43-51.
11- Du T.S., Kang S.Z., Zhang J.H., Li F.S., and Yan B.U. 2008. Water use efficiency and fruit quality of table grape under alternate partial root-zone drip irrigation. Agricultural Water Management 95: 659-668.
12- Esmaeilizadeh M., Lotfi Mirdehghan A., S.H., and Shamshiri M.H. 2018. Effects of irrigation intervals on some physiological and biochemical characteristics in four Iranian grapevine cultivars. Journal of Agricultural Crops Production 20(1): 1-14. (In Persian)
13- Fazeli Rostampour M., Yarnia M., Farokhzadeh Khoee R., Seghatoleslami M.J., and Moosavi G.R. 2013. Physiological response of forage sorghum to polymer under water deficit conditions. Agronomy Journal 105(4): 1-9.
14- Ghaderi N., Siosemardeh A., and Shahoei S. 2006. The effect of water stress on some physiological characterstics in Rashe and Khoshnove grape cultivars. Acta Horticulturae 754: 317-322.
15- Gomez Del Campo M., Baeza P., Ruuiz C., and Lissarrague R. 2004. Water stress induced physiological changes in leaves of four container grown grapevine cultivars. Vitis 43(2): 99-105.
16- Hoshmand A.R. 2006. Design of experiments for agriculture and the natural sciences. 2nd ed. CRC Press, Boca Raton, FL.
17- Hura T., Hura K., Grzesiak M., and Rezepka A. 2007. Effect of Long-term Drought Stress on Leaf Gas Exchange and Fluorescence Parameters in C3 and C4 Plants. Acta Physiologiae Plantarum 29: 103- 113.
18- Irigoyen J.J., Emerich D.W., and Sanchez D.M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiogia Plantarum, 84: 55-60.
19- Jalili Marandi R., Hassani A., Dolati baneh H., Azizi H., and Haji Taghiloo R. 2011. Effect of different levels of soil Moisture on the morphological and physiological characteristics of three grape cultivars (Vitis vinifera L.). Iranian Journal of Horticultural Science 42: 31-40. (In Persian)
20- Jimenez S., Dridi J., Gutierrez D., Moret D., Irigoyen J.J., Moreno M.A., and Gogorcena Y. 2013. Physiological, biochemical and molecular responses in four Prunus rootstocks submitted to drought stress. Tree Physiology 33: 1061–1075.
21- Kantar M., Lucas S.J. and Budak H. 2011. Drought Stress: molecular genetics and genomics approaches. Advances in Botanical Research 57: 445-493.
22- Karami M.J. 2010. Effect of pruning severity and bud number per bearing unit on yield and yield components of rainfed grape cv. Shirazi. Seed and Plant Production Journal, 26(1-2): 57 – 67. (In Persian)
23- Kavoosi B., Eshghi S., and Tafazoli A. 2009. Effects of cluster thinning and cane topping on balanced yield and fruit quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv. Askari. 13(48): 15-27. (In Persian)
24- Kavoosi B., and Hasanpur B. 2017. Effects of topping date and preharvest irrigation cut-off on some qualitative and quantitative characteristics of table grapes (Vitis vinifera L.) Cv. Askari. Journal of Plant Productions (Scientific Journal of Agriculture) 41(1): 83-97. (In Persian)
25- Kohkan S.A., Ghanbari A., Asgharipour M.R., and Fakheri B.A. 2017. Emergy evaluation of Yaghuti grape of Sistan. Arid Biome Scientific and Research Journal 7(2): 73-84. (In Persian)
26- Koundouras S., Tsialtas I.T., Zioziou E., and Nikolaou N. 2008. Rootstock effect on the adaptive strategies of grapevine (Vitis vinifera cv. Cabernet–Sauvignon) under contrasting water status, Leaf physiological and structural responses. Agriculture, Ecosystems and Environment, 128: 86-96.
27- Littell, R.C., Milliken G.A., Stroup W.W., Wolfinger R.D., and Schabenberger O. 2006. SAS for mixed models. 2d ed. Cary, NC: SAS Institute Inc.
28- Lovisolo C., Perrone I., Carra A., Ferrandino A., Flexas J., Medrano H., and Schubert A. 2010. Drought-induced changes in development and function of grapevine (Vitis spp.) organs and in their hydraulic and non-hydraulic interactions at the whole-plant level: A physiological and molecular update. Functional Plant Biology, 37: 98–116.
29- Lovisolo C., Tramontini S., Flexas J., and Schubert A. 2008. Mercurial inhibition of root hydraulic conductance in Vitis spp. rootstocks under water stress. Environmental and Experimental Botany 63: 178-182.
30- Nejatian M.A., and Rasouli V. 2017. Pruning of green grapes. Agricultural Education Publication. 1-18. (In Persian)
31- OIV (International Organisation of Vine and Wine). 2017. Global economic vitiviniculture data. In: http://www.oiv.int/public/medias/6371/oiv-statistical-report-on-world-vitiviniculture-2018.pdf.
32- Oliviera-Neto C.F., Silva-Lobato A.K., Goncalves-Vidigal M.C., Costa R.C.L., Santos Filho B.G., Alves G.A.R., Silva Maia W.J.M., Cruz F.J.R., Neres H.K.B., and Santos Lopes M.J. 2009. Carbon compounds and chlorophyll contents in sorghum submitted to water deficit during three growth stages. Science and Technology 7: 588-593.
33- Piccinni G., Ko J., Marek T., and Howell T. 2009. Determination of growth-stage- specific crop coefficients (KC) of maize and sorghum. Agricultural Water Management 96: 1698–1704.
34- Poni S. Lakso A.N. Tvrener J.R. and Melrous R.E. 1993. The effects of pre- and post-veraison water stress on growth and physiology of potted Pinot Noir grapevines at varying crop levels. Vitis 32: 207-214.
35- Sadeghian F., Seifi E., Dadar A., Alizadeh M., and Sharifani M. 2015. Effect of green pruning on fruit yield and quality in cultivated grape boots of cultivar raisin in climatic conditions of Shirvan. Journal of Horticultural Science, 29(2): 232-239. (In Persian)
36- Salem A., Kilani A., and Shaker G. 1996. Growth and quality of two grapevine cultivars as affected by pruning severity. V Temperate Zone Fruit in the Tropics and Subtropics 441: 309-316.
37- Schlemmer M.R., Francis D.D., Shanahan J.F., and Schepers J.S. 2005. Remotely measuring chlorophyll content in corn leaves with differing nitrogen levels and relative water content. Agronomy Journal 97: 106–112.
38- Shahrokhnia M.A., and Karami M.J. 2017. Effect of different amounts of irrigation water on the yield of Yaghuti grape. Iranian of Irrigation & Water Engineering 7(28): 108-122. (In Persian)
39- Sofo A., Dichio B., Xiloyannis C. and Masia A. 2005. Antioxidant defenses in olive trees during drought stress: changes in activity of some antioxidant enzymes. Functional Plant Biology 2(1): 45-53.
40- Taherkhani A., and Golchin A. 2012. The effect of drought stress on yield and quantitative and qualitative traits of seedless white grape cultivar in Takestan region. Journal of Horticultural Science 26(2): 215-222. (In Persian)
41- Villagra P., de Cortazar V.G., Ferreyra R., Aspillaga C., Zuniga C., Ortega-Farias S., and Chilean G.S. 2014. Estimation of water requirements and Kc values of ‘Thompson Seedless’ table grapes grown in the overhead trellis system, using the Eddy covariance method. Journal of Agricultural Research 74(2): 213-218. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 662 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 590 |