تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,375 |
تعداد مقالات | 14,972 |
تعداد مشاهده مقاله | 429,802 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 198,090 |
کاربرد منطق فازی و سیستم استنتاج تطبیقی عصبی- فازی جهت پیشبینی تغییرات فیزیکی و شیمیایی و طبقهبندی کیفی لیموشیرین پوششدار طی مدت نگهداری | ||
پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران | ||
مقاله 10، دوره 17، شماره 2 - شماره پیاپی 68، خرداد و تیر 1400، صفحه 339-351 اصل مقاله (797.55 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی فارسی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ifstrj.2020.39277 | ||
نویسندگان | ||
محسن زندی ![]() | ||
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه زنجان | ||
چکیده | ||
در پژوهش حاضر با بهرهگیری از منطق فازی و با کمک روش حداکثری- حداقلی ممدانی و یکی از توابع عضویت مثلثی، گوسی و ذوزنقهای برای طبقهبندی کیفی لیموشیرین پوششدهیشده با بهرهگیری از دو الگوریتم، یکی با پنج ورودی (سفتی بافت، مواد جامد محلول، درصد رنگ سبز، حجم و رنگ پوست) و دیگری با سه ورودی حاصل از تصویر (درصد رنگ سبز، حجم و رنگ پوست) استفاده گردید. برای پیشبینی خصوصیات کیفی (سفتی و شاخص رسیدگی) نیز از سیستم ممدانی و تــوابع عضـویت مطلوب مثلثی، ذوزنقهای، زنگولهای و گوسی با کمک سه ورودی (یعنی زمان نگهداری، زاویه رنگ و حجم) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین دقت الگوریتم طبقهبندی برای توابع عضویت گوسی، مثلثی و ذوزنقهای بهترتیب 975/0، 931/0 و 960/0 بود. نکته مهم دیگر این که مدل بر مبنای شاخصهای استخراجی از تصویر نیز عملکرد بسیار خوبی داشت (صحت بالاتر از 966/0). مشخص شد که بهترین پیشبینی برای شاخص رسیدگی و سفتی بافت بهترتیب با مدل منطق فازی با توابع عضویت مثلثی (ضریب تبیین برابر 9996/0) و گوسی (ضریب تبیین برابر 9992/0) قابل دستیابی است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل میزان حساسیت نشان داد که زمان نگهداری بیشترین تاثیر را هم بر شاخص رسیدگی و هم بر سفتی سطحی لیمو شیرین دارد. در نهایت میتوان گفت که سیستم استنتاج عصبی- فازی عملکرد قابل قبولی در طبقهبندی کیفی و پیشبینی خصوصیات فیزیکیوشیمیایی لیموشیرین برخوردار است و با توجه به استفاده از خصیصههای استخراجی از تصاویر، بهعنوان روش غیرمخرب در سردخانهها قابل استفاده است. | ||
کلیدواژهها | ||
منطق فازی؛ لیمو شیرین؛ سیستم ممدانی؛ سیستم استنتاج عصبی-فازی؛ طبقهبندی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 21 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2 |