تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,407 |
تعداد مقالات | 15,342 |
تعداد مشاهده مقاله | 1,047,390 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 577,477 |
ارزیابی ردپای آب مجازی محصولات زراعی، دامی و نهادههای مصرفی کشاورزی (مطالعه موردی: استان قم) | ||
آب و خاک | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 تیر 1400 | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jsw.2021.14826.0 | ||
نویسنده | ||
مهدی سرائی تبریزی ![]() ![]() | ||
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات | ||
چکیده | ||
مدیریت منابع آب در مناطق خشک و نیمهخشک بهخصوص در بخش کشاورزی حائز اهمیت میباشد. مطابق بیلان آب استان قم، در حدود 90 درصد از منابع آب این منطقه در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. در این پژوهش ردپای آب مجازی محصولات زراعی، دامی و کود مصرفی در بخش کشاورزی بهمنظور کاهش فشار و حفظ منابع آبی موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاست. در بخش زراعی با استفاده از نرمافزار NETWAT نیاز آبی گیاهان محاسبه و با استفاده از فرمول مکانن و هوکسترا، ردپای آب مجازی محصولات زراعی در میانگین ده ساله محاسبه و ردپای آب کل در محصولات گندم، جو، پنبه، پیاز، گوجهفرنگی، خربزه، هندوانه، یونجه و ذرت بهترتیب برابر 3018، 2882، 10960، 1463، 1525، 960، 2504، 1683 و 416 متر مکعب بر تن تخمین زدهشد. نتایج نشان میدهد که بهدلیل پایین بودن راندمان سامانه آبیاری، حجم ردپای آب سفید در محصولات استان بسیار بالا و در اکثر محصولات بیش از 50 درصد از سهم کل ردپا را شامل میشود. همچنین ردپای آب سبز به دلیل کمبود میزان بارش در استان قم بسیار ناچیز برآورد شده است. ردپای آب سبز در محصولات جو و گندم نسبت به سایر محصولات، بیشتر بود که علت این امر یکسان بودن فصل کشت و بارندگی بوده که سهم ردپای آب سبز در محصول جو 12 درصد و در گندم برابر 11 درصد از سهم کل ردپای آب بوده است. در بخش دامی، ردپای آب در مشتقات دام و طیور با استفاده از روش مکانن و هوکسترا محاسبه و با متوسط ردپای آب در کشورهای مختلف مقایسه گردید. نتایج در بخش دامی نشان میدهد که ردپای آب مجازی در تولید گوشت قرمز و شیر بهترتیب 39 متر مکعب بر کیلوگرم و 42/2 متر مکعب بر لیتر تخمین زدهشد. همچنین ردپای آب مجازی در گوشت مرغ و تخممرغ بهترتیب 4/7 و 34/4 متر مکعب بر کیلوگرم محاسبه شد. در بخش نهادههای مصرفی، ردپای آب در کود (ازته، فسفاته، پتاسه و سایر کودها) برای نخستین بار مورد توجه قرار گرفت. ردپای آب مجازی در کود تولیدی برخی از محصولات با استفاده از اطلاعات پرسشنامه محاسبه شد. در نهایت مجموع ردپای آب مجازی کود مصرفی برای تولید محصولات گندم، جو، پنبه و یونجه بهترتیب 62/2، 19/1، 07/1 و 54/2 متر مکعب بر کیلوگرم تخمین زدهشد که سهم کودهای ازته در تولید محصول گندم، یونجه، پنبه و جو بهترتیب 54، 59، 68 و 60 درصد از سهم ردپای آب کل در کود مصرفی را تشکیل میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب مجازی؛ ردپای آب سبز؛ مدیریت منابع آب | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3 |