تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,407 |
تعداد مقالات | 15,341 |
تعداد مشاهده مقاله | 1,040,034 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 573,376 |
اثر جایگزینی سطوح مختلف بیوچار با مکمل معدنی جیره بر شاخصهای عملکرد رشد، کیفیت گوشت و خاکستر استخوان جوجههای گوشتی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 23 اسفند 1399 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.2021.38290.0 | ||
نویسندگان | ||
محسن افشارمنش ![]() | ||
1شهید باهنر کرمان | ||
2دانشگاه شهید باهنر کرمان | ||
چکیده | ||
این مطالعه بهمنظور ارزیابی اثر جایگزینی سطوح مختلف بیوچار (Biochar) با مکمل معدنی جیره بر شاخصهای عملکرد رشد، کیفیت گوشت و خاکستر استخوان جوجههای گوشتی انجام شد. این آزمایش با 250 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر پن اجرا شد. تیمارها شامل: 1) جیره شاهد (بدون ماده بیوچار و حاوی 100 درصد مکمل معدنی)، 2) جیره شاهد و جایگزینی 25 درصد مکمل معدنی با ماده بیوچار، 3) جیره شاهد و جایگزینی 50 درصد مکمل معدنی با ماده بیوچار، 4) جیره شاهد و جایگزینی 75 درصد مکمل معدنی با ماده بیوچار و 5) جیره جایگزینی100 درصد مکمل معدنی با ماده بیوچار بودند. در کل دوره آزمایش، جایگزینی مکمل مواد معدنی با بیوچار بر وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، خاکستر استخوان و شاخص تولید اروپایی اثر نداشت. میزانpH گوشت در تیمار 75 درصد بیوچار بدون تفاوت معنیداری با تیمار 25 درصد از همه تیمارها بیشتر و میزان افت خونابه تیمار 75 درصد بیوچار از همه تیمارها کمتر بود اما بین بقیه تیمارها تفاوت معنیداری دیده نشد. شاخص رنگ روشنایی و زردی تحت تاثیر ماده آزمایشی قرار نگرفت اما شاخص رنگ قرمزی در تیمار 75 درصد و 50 درصد بیوچار مشابه و از سایر تیمارها بیشتر بود. بهطور کلی، استفاده از بیوچار در سطح 75 درصد علاوه بر داشتن عملکرد مشابه با تیمار شاهد سبب بهبود کیفیت گوشت جوجههای گوشتی (pH گوشت، درصد افت خونابه و شاخص رنگ قرمزی) شد. از جنبه اقتصادی نیز، جایگزینی مکمل معدنی جیره با بیوچار موجب کاهش چشمگیر هزینه جیره شد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید هیومیک؛ درصد افت خونابه؛ شاخص اقتصادی؛ شاخص رنگ قرمزی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 34 |