تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,776 |
تعداد مقالات | 18,924 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,741,412 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,003,504 |
بررسی کیفیت آب مصرفی مرغداری های شهرستان نورآباد استان فارس و مناطق روستایی مجاور | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقاله 10، دوره 14، شماره 1 - شماره پیاپی 49، خرداد 1401، صفحه 121-130 اصل مقاله (906.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.2021.38283.0 | ||
نویسندگان | ||
سعید سلامی1؛ کیاوش هوشمندی2؛ شهره عالیان سماک خواه ![]() ![]() | ||
1دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، کازرون، ایران. | ||
2بخش اپیدمیولوژی و بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
3گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران. | ||
چکیده | ||
کیفیت آب آشامیدنی، یکی از مهمترین عواملی است که میتواند بر عملکرد جوجههای پرورشی اثرگذار باشد. مطالعه حاضر به هدف بررسی رایجترین عوامل مؤثر بر کیفیت آب مرغداریها میپردازد. این مطالعه به روش مقطعی بر روی آب مصرفی مرغداریهای شهرستان نورآباد استان فارس و روستاهای مجاور آن در سه ماهه دوم سال 1399 و از آب 30 مرغداری با سه بار تکرار انجام شد. نمونههای جمع آوری شده در ظروف پلاستیکی بلافاصله مورد آزمایش pH قرار گرفتند و برای سایر آزمایشات در دمای معمولی به آزمایشگاه منتقل شدند. بیشترین میزان سختی کل (ppm 52/1169±0)، کلسیم (ppm 057/583±)، میزان کل مواد جامد محلول (ppm 5/1398±1)، سدیم (ppm 57/259±0) و کلر (ppm 00/1/403±) متعلق به آب منطقه باجگاه بود. در روستای تلکهنه منیزیم آب (ppm 55/289±0) به میزان قابل توجهی بیش از سایر مناطق بود. pH آب شهرستان نورآباد کمتر از سایر مناطق و در حدود خنثی (020/0±15/7) بود. از نظر سختی کل آب روستای دم قنات برای آشامیدن طیور و مرغداریها مناسبتر از سایر مناطق و میزان کل مواد جامد محلول آب هر 9 منطقه مورد ارزیابی مناسب تشخیص داده شد. در روستاهای دم قنات و عربخلیفه سفلی کلسیم آب از وضعیت مناسبتری برخوردار بود. در روستاهای مال محمود، فهلیان و تل کهنه منیزیم آب بیش از حد آستانه برای ماکیان بود. روستای گازرگاه دارای مناسبترین وضعیت کلر آب بود. در تمام مناطق به غیر از روستای کلگاه سدیم آب بیش از ppm 50 بود. مقادیر pH کمتر از 3/6 موجب کاهش بازدهی و عملکرد ماکیان میگردد. در هیچ یک از مناطق مورد ارزیابی pH آب از 3/6 کمتر نبود. نتایج مطالعه حاضر بیانگر کیفیت نامطلوب آب شهرستان نورآباد است که از طریق راهکارهایی مانند استفاده از ترکیبات اسیدی جهت زدودن رسوبات و تنظیم pH آب و همچنین استفاده از ارتوفسفاتها جهت سختیگیری آب توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
سختی آب؛ کلر؛ کیفیت آب؛ مرغداری | ||
مراجع | ||
. Balnave, D., and I. Gorman. 1993. A role of sodium bicarbonate supplements for growing broilers at high temperatures. World's Poultry Science Journal, 49(3):236-41. 10.1079/WPS19930021.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 433 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 717 |