تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,844 |
تعداد مقالات | 19,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,282,292 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,513,341 |
تحلیل ناامنی غذایی و ارزش اقتصادی غذا در ایران | ||
اقتصاد و توسعه کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 36، شماره 3 - شماره پیاپی 56، مهر 1401، صفحه 207-225 اصل مقاله (879.92 K) | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jead.2022.70211.1044 | ||
نویسندگان | ||
محمد قهرمان زاده* 1؛ فرناز جعفرزاده2؛ رقیه فتحی3 | ||
1دانشگاه تبریز | ||
2دانش آموخته مقطه کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
3دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
تأمین غذا و امنیت غذایی یکی از اهداف مهم توسعه در همه کشورها تلقی میشود، بهطوریکه کاهش ناامنی غذا برای همه افراد بهعنوان یک هدف مهم سیاسی قلمداد میگردد. در این راستا، هدف از مطالعه حاضر بررسی ناامنی غذایی و تعیین ارزش اقتصادی غذا در کشور میباشد و بدین منظور از تحلیل اقتصاد رفاه چاوز (2017) بهره گرفته شد. در این خصوص با استفاده از سیستم تقاضای تقریباً ایدهآل درجه دو (QUAIDS) تقاضای خانوار برای مواد غذایی برآورد گردید و ارزش اقتصادی غذا برای شش گروه عمده مواد غذایی تحت سه سناریو: 1- ناامنی غذایی بالا، 2- ناامنی غذایی متوسط و 3- امنیت غذایی محاسبه گردید. نتایج مؤید آن است که در مجموع ارزش اقتصادی غذا برای یک خانوار شهری در سطح ناامنی غذایی بالا برابر 24192 هزار ریال است در حالیکه تحت سناریو وجود امنیت غذایی برابر با 77046 هزار ریال به دست آمده است. مقایسه ارزش اقتصادی گروههای مواد غذایی متفاوت تحت سناریو ناامنی غذایی متوسط نسبت به سناریو ناامنی غذایی بالا، حاکی از آن است که ارزش غذا در سناریو دوم حداقل 6/1 برابر بیشتر از سناریو اول بوده و همچنین ارزش اقتصادی گروههای مواد غذایی منتخب تحت سناریو وجود امنیت غذایی در مقایسه با سناریو وجود ناامنی غذایی بالا، بیانگر آن است که نان و غلات 18/3 برابر، گوشت 29/3 برابر، لبنیات 22/3 برابر، میوه 16/3 برابر، روغن و چربیها 94/2 برابر و سبزی 11/3 برابر میگردد. با توجه به نتایج سناریوهای ناامنی غذایی، ملاحظه گردید که درآمد خانوار عامل اصلی در امنیت غذایی خانوار و کسب منفعت غذایی بوده و بیشترین تأثیر را بر آن دارد، لذا پیشنهاد میشود دولت در برنامههای تأمین امنیت غذایی خود، بسترهای لازم جهت بهبود سطح درآمد قشر متوسط و کم درآمد جامعه را در جزء گروههای هدف اصلی خود قرار دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش اقتصادی غذا؛ اقتصاد رفاه؛ سیستم تقاضا؛ ناامنی غذایی | ||
مراجع | ||
1- Akbari, M., Pishbahar, E., & Dashti, Gh. (2020). Identifying the factors affecting food insecurity in Iranian rural households: Application of generalized ordered logit model. Applied Economics Studies, Iran (AESI) 9(35): 91-125. (In Persian). https://doi.org/10.22084/aes.2020.21656.3058.
3- Broussard, N. 2019. What explains gender differences in food insecurity? Food Policy 83: 180-194. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2019.01.003.
5- Biniaz, A., & Mohamadi, H. (2018). The effect of agriculture trade openness on food security in Iran (ARDL Approach). Journal of Agricultural Economics Research 10(38): 81-104. (In Persian). https://doi.org/20.1001.1.20086407.1397.10.38.6.8.
6- Chavas, J.P. (2017). On food security and the economic valuation of food. Food Policy 69: 58–67. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2017.03.008.
11- Gao, G. (2012). World food demand. American Journal of Agricultural Economics 94: 25–51. https://doi.org/10.1093/ajae/aar133.
12- Giwa, F., & Choga, I. (2020). The impact of food price changes and food insecurity on economic welfare: A case of selected Southern African countries. Journal of Reviews on Global Economics 9: 77-93. https://doi.org/10.6000/1929-7092.2020.09.08.
13- Hosoe, N. (2016). The double dividend of agricultural trade liberalization: Consistency between national food security and gains from trade. Journal of Asian Economics 43: 27-36. https://doi.org/10.1016/j.asieco.2016.02.001.
14- Hosseinzad, J., Sohrabi Athar, F., Dashti, Gh., & Ghahremenzadeh, M. (2014). Analyzing food demand in Iran: Application of demand system models. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research 45(3): 545-554. (In Persian). https://doi.org/10.22059/ijaedr.2014.53171.
17- Jafari Sani, M., & Bakhshoudeh, M. (2008). Investigating poverty and food insecurity distribution over space in rural and urban areas of Iran. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research 1(61): 103-123.
18- Kouhi, K. (2021). Study of the role of demographic variables in food insecurity on Tabriz households. Journal of Economics and Developmental Sociology, 10 (1): 215-240. (In Persian). https://doi.org/10.22034/jeds.2021.42749.1474.
19- Khalili Malakshah, S., Ghahremanzadeh, M., & Pishbahar, E. (2020). Effect of household characteristics on food demand of Iranian rural and urban households. Journal of Agricultural Economics Research 12(48): 23-55. (In Persian). https://doi.org/20.1001.1.20086407.1399.12.48.2.8.
20- Kalhori, S., Ansari, V., Taheri Reykandeh, E., & Mohammadian, F. (2016). Relative assessment of Iran's food security situation in the Mena region. Iranian Journal of Agricultural Economics 10(4): 157-176. (In Persian). https://doi.org/10.22034/iaes.2017.22862.
22- Li, N., Dachner, N., & Tarasuk, V. (2016). The impact of changes in social policies on household food insecurity in British Columbia, 2005–2012. Preventive Medicine 93: 151-158. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2016.10.002.
23- Layani, G., & Esmaeili, A. (2015). Evaluation of urban households’ vulnerability to rising prices of foods imports in Iran. Agricultural Economics Research 7(3): 109-127. (In Persian). https://doi.org/20.1001.1.20086407.1394.7.27.7.6.
24- Mehrabi, H., & Owhadi, A. (2014). Investigation of effective factors on food security in Iran. Agricultural Economics 8: 111-121. (In Persian)
25- Mohammadpour Koldeh, M., Fouladvand, M.A., & Avakh Keysami, M. (2011). Food insecurity as a risk factor for obesity in low-income Boushehrian wome. Iranian South Medical 13(4): 263-272. (In Persian)
27- Neter, J.E, Dijkstra, S.C. Visser, M., & Brouwer, I.A. (2014). Food insecurity among Dutch food bank recipients: a cross-sectional study: BMJ Open 4(5): e004657. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2013-004657.
28- Rahbar, F., & Mobini Dehkordi, A. (2005). New approach to food security strategy: A food stable supply prospect. Journal of Sustainable Growth and Development 4(14): 1-18. (In Persian)
29- Regmi, A., & Meade, B. (2013). Demand side drivers of global food security. Global Food Security 2(3): 166-171. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2013.08.001.
33- Sisha, A.T. (2020). Household level food insecurity assessment: Evidence from panel data, Ethiopia. Scientific Africane 00262. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00262.
34- Statistical Centre of Iran. (2020). The cost and income of households, Available at: https://www.amar.org.ir. (in Persian)
36- Webb, P., Coates, J., Frongillo, E.A., Rogers, B.L., Swindale, A., & Bilinsky, P. (2006). Measuring household food insecurity: Why it’s so important and yet so difficult to do. Journal of Nutrition 136(5): 1404–1408. https://doi.org/10.1093/jn/136.5.1404S.
37- Ziaei, S.M., Shirani, F., Eshraghi, F., & Keramatzade, A. (2013). Application of nonfood coping strategies in assessing in food security in rural areas of Gorgan. Journal of Agricultural Economics Research 3(97): 83-97. (In Persian)
38- Zakari, S., Ying, L., & Song, B. (2014). Factors influencing household food security in West Africa: The case of Southern Niger. Sustainability 6(3): 1191-1202. https://doi.org/10.3390/su6031191. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 522 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 375 |