تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,607 |
تعداد مقالات | 17,593 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,589,435 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,125,480 |
پاسخ فاکتورهای رشدی و فیزیولوژیکی پاجوشهای زرشک بیدانه (Berberis vulgaris L.) تلقیح شده با باکتریهای محرک رشد گیاه به شوری آب آبیاری | ||
علوم باغبانی | ||
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 24 اسفند 1400 | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhs.2022.74621.1126 | ||
نویسندگان | ||
سعید دقیقی ![]() ![]() | ||
1عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند | ||
2استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
چکیده استفاده از باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) از روشهای نوین برای افزایش تحمل گیاه به تنش شوری است. بهمنظور بررسی نقش باکتریهای محرک رشد گیاه بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی پاجوشهای زرشک تحت تنش شوری، مطالعهای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد که فاکتورهای آزمایش شامل باکتریهای محرک رشد گیاه در سه سطح (شاهد (بدون تلقیح) و تلقیح با باکتریهای Pseudomonas sp. P1 و Pseudomonas sp. P2) و شوری آب آبیاری در سه سطح (شاهد، 6 و 12 دسیزیمنس بر متر از منبع کلرید سدیم) بود. نتایج نشان داد که شوری آب آبیاری موجب کاهش وزن خشک برگ، غلظت کلروفیل و کاروتنوئید، مقدار نسبی آب و نسبت پتاسیم به سدیم برگ پاجوشهای زرشک شد. در مقابل با افزایش شوری، مقدار پرولین و قند کل و غلظت عناصر فسفر، سدیم و کلر برگ افزایش یافت. همچنین تلقیح با باکتریها وزن خشک برگ، کلروفیل، کاروتنوئید، غلظت پتاسیم، محتوای نسبی آب و نسبت پتاسیم به سدیم را بویژه در شرایط شور افزایش داد. همچنین در شرایط شور، غلظت سدیم، کلر، فسفر، پرولین و قند کل در برگ پاجوشهای زرشک تلقیح شده با باکتریها کاهش یافت. بیشترین مقدار وزن خشک برگ (70/0 گرم)، کلروفیل کل (92/0 میلیگرم بر گرم وزن تر)، کاروتنوئید (51/0 میلیگرم بر گرم وزن تر)، پتاسیم برگ (48/0 درصد) و قند کل برگ ( 7/43 میلیگرم بر گرم وزن خشک) از کاربرد باکتریهای محرک رشد گیاه در شرایط بدون تنش شوری بدست آمد. همچنین کاربرد باکتریها در شرایط شور منجر به کاهش مقدار فسفر و قند کل و در شرایط غیر شور موجب افزایش مقدار این شاخصها شد. به نظر میرسد باکتریهای محرک رشد گیاه با سازوکارهای مختلفی مانند جذب آب و عناصر غذایی باعث تعدیل و تنظیم اسمزی در پاجوشهای زرشک شده و موجب افزایش مقاومت آنها در برابر تنش شوری آب آبیاری شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ تنظیم اسمزی؛ ریزجانداران مفید خاکزی؛ زرشک؛ عناصر غذایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 24 |