تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 1,875 |
تعداد مقالات | 19,730 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,552,616 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,695,490 |
اثر محلولپاشی اوره، پرولین و آسکوربیک اسید روی خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد علوفهی یونجه زرد (Melilotus officinalis L.) تحت شوری | ||
بوم شناسی کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 اردیبهشت 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/agry.2022.73662.1079 | ||
نویسندگان | ||
سجاد رحیمی1؛ علیرضا پیرزاد* 1؛ جلال جلیلیان2 | ||
1گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه | ||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی اسمولیتها (پرولین و آسکوربیک اسید) و اوره بر عملکرد، رنگیزههای فتوسنتزی، تجمع اسمولیتها و کیفیت علوفه یونجهزرد (شبدر شیرین)، در شرایط شور و غیرشور، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سالهای زراعی 1396 و 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل خاک شور و غیرشور و فاکتور فرعی شامل محلولپاشی با اسمولیتها، اوره و شاهد (اسپری آب) بود. در این تحقیق خاک شور (dS/m7/6) و خاک غیرشور (dS/m9/0) بهعنوان فاکتور اصلی و محلولپاشی اسمولیتها (پرولین (20میلیمولار) و آسکوربیک اسید (5میلیمولار)) و اوره (46%نیتروژن: 10 گرم درلیتر) و شاهد (اسپری آب) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در شرایط شور، عمکرد بیوماس (بخشرویشیگیاه) و عملکرد دانه نسبت به شرایط غیرشور کاهش یافت و از طرفی در هر دو شرایط، محلولپاشی اوره میزان عملکرد را افزایش داد. واکنش اجزای کیفیت علوفه به شوری متفاوت بود؛ شوری میزان فیبرمحلول در اسید، فیبرمحلول در آب و خاکسترکل را نسبت به شرایط غیرشور افزایش داد اما میزان پروتئینخام، ماده خشک قابلهضم، کربوهیدراتهای محلول در آب و الیاف خام در شرایط غیرشور بیشتر بود. در شرایط شور، اوره بیشترین تاثیر را بر فیبرمحلول در اسید و فیبرمحلول در آب داشت. به طور کلی عملکرد در شرایط شور کمتر از شرایط غیرشور بود و در هر دو شرایط، اوره بیشترین تاثیر را بر عملکرد داشت از طرفی اثر محلولپاشی بر کیفیت علوفه متفاوت بود بهطوریکه کیفیت برخی اجزا را کاهش و برخی دیگر را افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسمولیت؛ تنش؛ رنگیزههای فتوسنتزی؛ کیفیت علوفه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 362 |