تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,776 |
تعداد مقالات | 18,924 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,745,008 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,009,363 |
بهبود خصوصیات کمی، کیفی و کارایی زراعی فسفر در سویا | ||
بوم شناسی کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 خرداد 1401 | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/agry.2022.75382.1097 | ||
نویسندگان | ||
صادق وحدت مسعود؛ محمدعلی ابوطالبیان ![]() ![]() | ||
دانشگاه بوعلی سینا | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر اسید هیومیک، بیوفسفات و کود فسفر بر خصوصیات کمی، کیفی و کارایی زراعی فسفر سویا رقم هابیت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در بهار و تابستان سال 1399 در همدان انجام شد. کود فسفر و بیوفسفات هر کدام در دو سطح مصرف و عدم مصرف و محلولپاشی اسید هیومیک در سه سطح 0، 2 و 4 گرم در لیتر (طی دو مرحله 15 و30 روز پس از سبز شدن به میزان 250 لیتر در هکتار)، عوامل این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که در شرایط مصرف کود فسفر، کاربرد همزمان بیوفسفات و اسید هیومیک باعث افزایش ارتفاع بوته (2/19 درصد)، عملکرد زیستی (8/28 درصد) و تعداد غلاف در بوته (4/20 درصد) نسبت به عدم مصرف آنها شد. مصرف چهار گرم در لیتر اسید هیومیک و بیوفسفات به ترتیب عملکرد دانه را 3/27 و 4/26 درصد و کارایی مصرف آب را 26 و 25 درصد افزایش داد. بالاترین درصد روغن دانه (21/23) با عدم مصرف فسفر و کاربرد همزمان چهار گرم در لیتر اسید هیومیک و بیوفسفات حاصل شد در حالیکه بیشترین درصد پروتئین دانه (3/51) در حضور فسفر، چهار گرم در لیتر اسید هیومیک در نبود بیوفسفات بدست آمد. مصرف توأم بیوفسفات و اسید هیومیک نسبت به مصرف جداگانه بیوفسفات، چهار و دو گرم در لیتر اسید هیومیک به ترتیب باعث افزایش 1/21، 7/35 و 3/48 درصدی کارایی زراعی فسفر شد. بنابراین مصرف همزمان اسید هیومیک و بیوفسفات افزایش عملکرد کمی و کیفی سویا را در پی دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد پروتئین؛ درصد روغن؛ عملکرد دانه؛ تعداد غلاف در بوته؛ کارایی مصرف آب | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 140 |