تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,738 |
تعداد مقالات | 18,659 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,166,081 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,154,132 |
تأثیر ملاتونین بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گشنیز (Coriandrum sativum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) تحت شرایط تنش شوری | ||
علوم باغبانی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 آذر 1401 | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhs.2022.78109.1189 | ||
نویسندگان | ||
میلاد چراغی1؛ علی اصغر حاتم نیا ![]() ![]() | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
2گروه زیست شناسی- دانشکده علوم پایه- دانشگاه ایلام | ||
3استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه ایلام | ||
چکیده | ||
دو گونه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) گیاهانی علفی و یکساله از خانواده چتریان هستند که که کاربردهای متعددی در صنایع و دارویی و غذایی دارند. ملاتونین در گیاهان به عنوان محرک زیستی یا مولکول تحریک کننده رشد مورد ارزیابی قرار گرفته است و موجب افزایش تحمل به تنش های زنده و غیرزنده و بهبود رشد و توسعه گیاه می شود. این پژوهش در قالب آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1400 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح شوری (0، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار) و دو سطح محلول پاشی برگی ملاتونین (0 و 100 میکرومولار) است. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری کاهش معنی داری در سطح احتمال 5 درصد در پارامترهای اندازه گیری شده در دو گیاه گشنیز و شوید مشاهده شده است. با این حال، کاربرد ملاتونین سبب کاهش اثرات منفی تنش شوری در دو گیاه شده است، به طوری که در سطح شوری 160 میلی مولار کلرید سدیم کاربرد ملاتونین به ترتیب سبب افزایش 6 و 61/3 برابری وزن تر و خشک شاخساره گیاه گشنیز شده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ملاتونین اثر معنی داری در سطح احتمال 1 و 5 درصد بر روی بر روی همه پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی اندازه گیری شده در هر دو گیاه دارد. گونه، تنش شوری، ملاتونین و اثرات متقابل آنها دارای تاًثیر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بر روی میزان پرولین و فنل کل بوده است. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری میزان پروتئین کل در هر دو گیاه گشنیز و شوید کاهش یافته است، ولی میزان این کاهش در نمونههایی که تحت تیمار ملاتونین قرار گرفته بودند کمتر می باشد. در گیاه گشنیز میزان کاهش پروتئین کل در سطح شوری 160 میلی مولار نسبت به شاهد 31/42 درصد می باشد ولی این کاهش در نمونههایی که تحت تیمار ملاتونین قرار گرفتند 9/28 درصد بود. به طور کلی می توان گفت که کاربرد خارجی ملاتونین سبب تعدیل اثرات منفی تنش شوری شده و بنابراین می توان از ملاتونین جهت بهبود رشد گیاهان تحت تنش استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین کل؛ فنل کل؛ پرولین؛ رنگیزه های کلروفیل | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 52 |