تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,742 |
تعداد مقالات | 18,704 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,272,192 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,384,655 |
تاثیر مکمل ویتامین E جیره غذایی بر کیفیت اسپرم تازه خروسهای مادر گوشتی سویه راس 308 چالش یافته با تنش اکسیداتیو | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 28 دی 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.2023.75961.1070 | ||
نویسندگان | ||
ذبیح اله نعمتی ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
هدف از انجام این آزمایش، بررسی اثر افزودن ویتامین E به جیره غذایی بر کیفیت اسپرم در خروسهای تحت تنش اکسیداتیو بود. تعداد 18 قطعه از خروس گله مادر گوشتی سویه راس 308 در سن 28 هفتگی به صورت تصادفی در 3 گروه آزمایشی شامل گروه شاهد، گروه دگزامتازون (تزریق زیر پوستی 4 میلیگرم دگزامتازون به ازای کیلوگرم وزن بدن) و گروه دگزامتازون دریافت کننده جیره مکمل شده با ۲۰۰ میلیگرم ویتامین E درکیلوگرم خوراک، اختصاص داده شد. هر گروه آزمایشی شامل 6 پرنده بود. اسپرمگیری از خروسها با استفاده از روش ماساژ شکمی انجام و خصوصیات کیفی و وضعیت آنتیاکسیدانی نمونههای اسپرم به روش استاندارد ارزیابی شد. نتایج نشانداد القای تنش اکسیداتیو با تزریق دگزامتازون سبب افزایش مالون دیآلدهید و کاهش یکپارچگی غشای پلاسمای، فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و شاخصهای حرکتی اسپرم، در مقایسه با گروه شاهد شد. افزودن ویتامین E به جیرهغذایی خروسها سبب بهبود اثرات منفی تنش اکسیداتیو بر شاخصهای حرکتی اسپرم، وضعیت آنتی اکسیدانی اسپرم (ظرفیت آنتی اکسیدانی و آنزیمهای سوپراکسیداز و گلوتاتیون پراکسیداز)، قابلیت زنده مانی و یکپارچکی غشاء اسپرم شد. میتوان نتیجه گرفت گنجاندن ویتامین E در جیره غذایی میتواند سبب بهبود خصوصیات حرکتی و وضعیت آنتیاکسیدانی اسپرم در خروسهای تحت تنش شود. | ||
کلیدواژهها | ||
خروس مادر گوشتی؛ تنش اکسیداتیو؛ کیفیت اسپرم؛ ویتامین .E | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 16 |