تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,777 |
تعداد مقالات | 18,925 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,781,278 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,073,669 |
بررسی اثر افزودن پودر ریشه گیاه فرولا بدرکما (Ferula Badrakema) با و بدون شیرینکننده ساخارین سدیم به جیره بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی و متابولیتهای خون جوجههای گوشتی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 بهمن 1401 اصل مقاله (905.14 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.2023.79312.1105 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا خواجوی؛ احمد حسن آبادی ![]() ![]() | ||
دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
این آزمایش بهمنظور ارزیابی پودر ریشه گیاه فرولا بدرکما (Ferula Badrakema) باوبدون شیرینکننده ساخارین سدیم برعملکرد رشد، سیستم ایمنی و متابولیتهای سرم خون جوجههای گوشتی انجام شد. آزمایش با تعداد 468 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه تجاری راس 308 با 6 تیمار بهصورت فاکتوریل 2×3 (سه سطح پودر ریشه فرولا بدرکما:صفر،75/0 و 5/1 درصد و دو سطح صفر و 15/0 درصدساخارین سدیم) با 6 تکرار و 13 قطعه جوجه هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز انجام شد. افزودن ساخارین به جیره باعث افزایش معنیدار مصرف خوراک در سن 10-1 و 42-1 روزگی شد.اثر متقابل ساخارین و فرولا بر مصرف خوراک در سن 42-25 و 42-1 روزگی معنیدار بود؛ بهطوریکه افزودن فرولا به جیرههای حاوی ساخارین باعث افزایش مصرف خوراک گردید؛ درحالیکه در جیرههای بدون ساخارین باعث کاهش مصرف خوراک شد. مقدار افزایش وزن بدن جوجهها در سن 10-1، 25-42 و 42-1 روزگی در گروه تغذیه شده با تیمار دارای 15/0درصدساخارین بهطور معنیداری بیشتر از تیمار بدون ساخارین بود؛ اما افزودن فرولا اثر معنیداری بر افزایش وزن نداشت. افزودن فرولا و ساخارین به جیره و اثر متقابل آنها تأثیر معنیداری بر صفات لاشه جوجهها نداشت. افزودن ساخارین به جیره باعث افزایش معنیدار اسیداوریک خون شد اما اثر معنیداری بر غلظت سایر متابولیتهای خون نداشت. مقایسه مستقل افزودن فرولا به جیره با تیمار فاقد آن نشان داد که فرولا باعث افزایش معنیدار اسیداوریک، آلبومین و فسفر خون و کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسیرید خون شد. عیارآنتیبادیکل و IgG در سن 35 روزگی و همچنین IgG و IgM در سن 42روزگی تحت تأثیر مصرف فرولا افزایش یافت. بهطور کلی استفاده از ساخارین سدیم در جیره از کاهش مصرف خوراک ناشی از مزه تلخ فرولا جلوگیری کرد. مصرف فرولا باعث بهبودسیستم ایمنی شد و غلظت کلسترول و تریگلیسیرید خون را به ترتیب 57/80 و 14/60 درصد کاهش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
فرولا بدرکما؛ جوجه گوشتی؛ ساخارین سدیم؛ عملکرد؛ سیستم ایمنی؛ متابولیتهای خون | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 38 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 13 |