تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,844 |
تعداد مقالات | 19,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,284,993 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,516,505 |
مطالعه اثر ترکیب عصاره گیاه کرفس، L. (Apiaceae) Apium graveolens، با باکتریBacillus thuringiensis ، علیه بید سیبزمینی، Phthorimaea operculella (Lep.: Gelechiidae) | ||
پژوهش های حفاظت گیاهان ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 مرداد 1402 اصل مقاله (1.36 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jpp.2023.81209.1137 | ||
نویسندگان | ||
داود محمدی* 1؛ اکرم حاتمی2؛ ناصر عیوضیان کاری3؛ رضا فرشباف پورآباد4 | ||
1گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز-ایران | ||
2دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز- ایران | ||
3دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز- ایران | ||
4گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
بید سیبزمینی، Phthorimaea operculella، یکی از آفات بسیار مهم سیبزمینی است که سالانه خسارات اقتصادی زیادی را در انبار و مزرعه وارد میکند. در این بررسی تاثیر تلفیق حشرهکش میکروبی Bt با عصارههای هگزانی، اتیل-استاتی و متانولی گیاه کرفس، Apium graveolens، بر مرگ و میر و برخی پارامترهای زیستی این آفت مطالعه شده است. عصارهگیری با روش خیساندن انجام گرفت. غلظتهای زیرکشنده عوامل مورد بررسی شامل LC50، LC30 و LC10 بهصورت انفرادی و در تلفیق با یکدیگر بهصورت گوارشی مورد بررسی قرار گرفتند. برگهای همسن و هماندازه سیبزمینی در هر کدام از تیمارها غوطهور شده و پس از خشک شدن در اختیار لاروهای سن اول بید سیبزمینی قرار گرفت. اثرات کشندگی هر غلظت و تلفیق دو عامل در فواصل زمانی 48، 96 و 144 ساعت ثبت گردید. همچنین اثر مهارکنندگی عصارهها بر آنزیمهای آلفا-آمیلاز و پروتئاز لاروهای بید سیبزمینی نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره اتیلاستاتی کرفس در تلفیق با باکتری Bt اثرات سینرژیستی بر مرگ و میر لاروها داشت. تلفیق باکتری Bt با عصاره متانولی اثرات کشندگی کمتری نشان داد. همچنین مشخص گردید که تلفیق غلظتهای زیرکشنده عوامل مورد بررسی تاثیر معنیداری بر طول دوره رشدی لاروی داشته و بهطور معنیداری آن را افزایش دادند. همچنین درصد ظهور حشرات کامل بهشدت تحت تاثیر قرار گرفته و بخصوص در تلفیق غلظتهای LC50 عصارهها و حشرهکش Bt، به شدت کاهش یافت. نتایج مطالعات آنزیمی نشان داد که عصاره اتیلاستاتی کرفس در غلظت 10درصد 77/37 درصد فعالیت آنزیم پروتئاز و 51/25 درصد فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز لاروهای بید سیبزمینی را مهار کردند. | ||
کلیدواژهها | ||
اثرات زیستی؛ اثر سینرژیستی؛ دوره رشدی لاروی؛ غلظتهای غیر کشنده؛ مهار آنزیم | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 14 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 11 |