تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,778 |
تعداد مقالات | 18,927 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,790,823 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,086,978 |
بررسی سینتیک انتقال جرم و مدل سازی ریاضی فرایند آبگیری اسمزی مکعبهای هویج در محلولهای شربت گلوکز و نمک | ||
نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران | ||
مقاله 34، دوره 13، شماره 5 - شماره پیاپی 47، آذر و دی 1396، صفحه 704-719 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ifstrj.v1395i0.56206 | ||
نویسندگان | ||
مینا کارگزاری* ؛ مرتضی جمشید عینی | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
این مطالعه با هدف بررسی سینتیک انتقال جرم فرایند آبگیری اسمزی مکعبهای هویج با در نظر گرفتن شاخصهای جذب مواد جامد (SG) و از دست دادن رطوبت (WL) انجام گرفت. این ارزیابی در محلولهای اسمزی متشکل از شربت گلوکز در سه سطح غلظت (30، 40 و 50 درصد وزنی/وزنی) و نمک در سه سطح غلظت (5، 10 و 15 درصد وزنی/وزنی) و سه سطح دمای محلول اسمزی (30، 40 و C°50) و به مدت 240 دقیقه انجام شد. دادههای تجربی به دست آمده از انجام آزمایشها با مدلهای نیمهتجربی مختلف شامل مدلهای Magee، Peleg و Page برازش شدند. پارامترهای آماری ضریب تبیین (R2)، مربع کای () و ریشهی میانگین مربعات خطا (RMSE) به منظور تعیین مناسبترین مدل مورد استفاده قرار گرفتند. در میان مدلهای برازش یافته، مدل Peleg به خوبی دادههای آزمایشی مربوط به SG (81/0=R2، 006/0= و 027/0= RMSE)؛ و مدل Page به شکل رضایتبخشی دادههای آزمایشی مربوط به WL را توصیف نمودند (97/0=R2، 003/0= و 005/0= RMSE). منحنیهای مربوط به دادههای آزمایشی و همچنین منحنیهای مربوط به دادههای پیشبینی شده توسط مدلهای Magee، Peleg و Page، رسم شدند. مشاهده شد که مدلهای ارائه شده توسط Peleg و Page نسبت به مدل Magee قابلیت بهتری در پیشبینی سینتیکهای فرایند آبگیری اسمزی و مقادیر SG و WL تعادلی داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
آبگیری اسمزی؛ سینتیک انتقال جرم؛ مدل سازی ریاضی؛ برازش؛ مدل نیمه تجربی | ||
مراجع | ||
Ahmed, I., Qazi, I. M., & Jamal, S., 2016, Developments in osmotic dehydration technique for the preservation of fruits and vegetables. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 34, 29-43.
Bahmani, A. A., Jafari, S. M., & Shahidi, S. A., 2015, Kinetic modeling of mass transfer during osmotic dehydration of eggplant (Solanum Melongena L.). Iranian Journal of Food Technology and Nutrition, 12(3), 65-76.
Bashari, S. T., Hamid, Mokhtarian, M., 2015, Monitoring of thin layer drying kinetics of Rhubarb during ultrasound- osmotic dehydration process. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 46(3), 255-263.
Chavan, U., & Amarowicz, R., 2012, Osmotic dehydration process for preservation of fruits and vegetables. Journal of Food Research, 1(2), 202-215.
Ciurzyńska, A., Kowalska, H., Czajkowska, K., & Lenart, A., 2016, Osmotic dehydration in production of sustainable and healthy food. Trends in Food Science & Technology, 50, 186-192.
Datta, A. K., 2008, Status of Physics‐Based Models in the Design of Food Products, Processes, and Equipment. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(1), 121-129.
Datta, A. K., & Halder, A., 2008, Status of food process modeling and where do we go from here (synthesis of the outcome from brainstorming). Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(1), 117-120.
Ganjloo, A., Rahman, R. A., Bakar, J., Osman, A., & Bimakr, M., 2012, Kinetics modeling of mass transfer using Peleg’s equation during osmotic dehydration of seedless guava (Psidium guajava L.): effect of process parameters. Food and Bioprocess Technology, 5(6), 2151-2159.
Garcia-Toledo, J. A., Ruiz-Lopez, I. I., Martinez-Sanchez, C. E., Rodriguez-Miranda, J., Carmona-Garcia, R., Torruco-Uco, J. G., Herman-Lara, E., 2016, Effect of osmotic dehydration on the physical and chemical properties of Mexican ginger (Zingiber officinale var. Grand Cayman). CyTA-Journal of Food, 14(1), 27-34.
Harris, D. C., 1998, Nonlinear least-squares curve fitting with Microsoft Excel Solver. Journal of chemical education, 75(1), 119-130.
Hathan, B. S., 2015, Studies on Mass Transfer and Diffusion Coefficients in Elephant Foot Yam (Amorphophallus spp.) during osmotic dehydration in sodium chloride solution. Journal of food processing and preservation, DOI: 10.1111/jfpp.12631.
Hii, C., Law, C., & Cloke, M., 2009, Modeling using a new thin layer drying model and product quality of cocoa. Journal of Food Engineering, 90(2), 191-198.
Horwutz, W., 2000, Official methods of analysis of AOAC International. 17th edn. vol. 1. AOAC Int, Gaithersburg, MD.
Ivester, R. W., 2008, Productivity improvement through modeling: an overview of manufacturing experience for the food industry. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(1), 182-191.
Júnior, B., Lucena, J., Cordeiro Mancini, M., & Hubinger, M. D., 2013, Mass transfer kinetics and mathematical modelling of the osmotic dehydration of orange‐fleshed honeydew melon in corn syrup and sucrose solutions. International Journal of Food Science & Technology, 48(12), 2463-2473.
Kargozari, M., Emam-Djomeh, Z., & Moini, S., 2011, Optimization of osmotic dehydration of carrot cubes using response surface methodology. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 42(2), 215-224.
Kargozari, M., Moini, S., & Emam‐Djomeh, Z., 2010, Prediction of some physical properties of osmodehydrated carrot cubes using response surface methodology. Journal of food processing and preservation, 34(6), 1041-1063.
Moreira, R., & Sereno, A. M., 2003, Evaluation of mass transfer coefficients and volumetric shrinkage during osmotic dehydration of apple using sucrose solutions in static and non-static conditions. Journal of Food Engineering, 57(1), 25-31.
Park, K. J., Bin, A., Brod, F. P. R., & Park, T. H. K. B., 2002, Osmotic dehydration kinetics of pear D'anjou (Pyrus communis L.). Journal of Food Engineering, 52(3), 293-298.
Pavelkić, V. M., Brdarić, T. P., Petrović, M. P., Šekularac, G. M., Košević, M. G., Pezo, L. L., & Ilić, M. A., 2015, Application of Peleg model on mass transfer kinetics during osmotic dehydratation of pear cubes in sucrose solution. Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, 21(4), 485-492.
Saini, C., 2015, Mass Transfer Kinetics during Osmotic Dehydration of Pineapple Samples Coated with Pectin. International Journal of Agriculture, Environment and Biotechnology, 8(2), 467-476.
Singh, B., Kumar, A., & Gupta, A., 2007, Study of mass transfer kinetics and effective diffusivity during osmotic dehydration of carrot cubes. Journal of Food Engineering, 79(2), 471-480.
Souraki, B. A., Ghaffari, A., & Bayat, Y., 2012, Mathematical modeling of moisture and solute diffusion in the cylindrical green bean during osmotic dehydration in salt solution. Food and bioproducts processing, 90(1), 64-71.
Sutar, P., & Gupta, D., 2007, Mathematical modeling of mass transfer in osmotic dehydration of onion slices. Journal of Food Engineering, 78(1), 90-97.
Van Boekel, M. A., 2008, Kinetic modeling of food quality: a critical review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(1), 144-158.
Yadav, A. K., & Singh, S. V., 2014, Osmotic dehydration of fruits and vegetables: a review. Journal of food science and technology, 51(9), 1654-1673 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 279 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 121 |