تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,846 |
تعداد مقالات | 19,538 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,337,406 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,570,850 |
تأثیر مکمل آنزیمی بر انرژی قابل سوختوساز، قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام جو بدون پوشینه در جوجههای گوشتی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقاله 8، دوره 10، شماره 4 - شماره پیاپی 36، دی 1397، صفحه 513-523 اصل مقاله (748.2 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی- تغذیه طیور | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.v10i4.65113 | ||
نویسندگان | ||
حمید طیموری؛ حیدر زرقی* ؛ ابوالقاسم گلیان | ||
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی اثر مکمل آنزیمی "سلولاز-بتاگلوکاناز-زایلاناز" بر میزان انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیحشده برای ازت (AMEn)، قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام (CPD) و قابلیت هضم ماده خشک (DMD) دو واریته جو بدون پوشینه در جوجههای گوشتی به روش جمعآوری کل مدفوع با استفاده از تعداد 64 قطعه جوجهخروس گوشتی"سویه راس308" در سن 23-16 روزگی انجام شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل 2×2 شامل دو واریته جو بدون پوشینه (بومی طبس و HMB-83-7) با و بدون افزودن مکمل آنزیمی، با 4 تیمار، 4 تکرار و 4 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی به نحوی تنظیم شدند که غلات مورد آزمایش تنها منابع تأمینکننده انرژی و پروتئین خام جیرهها باشند. میزان DMD، CPD و AMEn جو بدون پوشینه بهترتیب 80/2±39/64 درصد، 66/7±50/59 درصد و 212±3034 کیلوکالری در کیلوگرم ماده هوا خشک به دست آمد. میزان AMEn، DMD و CPD در جو بدون پوشینه واریته بومی طبس بهطور معنیداری از واریته HMB-83-7 بیشتر بود. افزودن مکمل آنزیمی باعث افزایش AMEn، DMD و CPD جو بدون پوشینه به میزان 41/2، 18/5 و 93/5 درصد نسبت به مقدار برآورد شده برای جیرههای بدون آنزیم شد. بر اساس نتایج این آزمایش میزان AMEn، قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام جو بدون پوشینه تحت تأثیر واریته واقع است. افزودن آنزیمهای برونزادی به جیره باعث بهبود انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیحشده برای ازت، قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام جو بدون پوشینه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم؛ انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری؛ جو بدون پوشینه؛ جوجه های گوشتی | ||
مراجع | ||
1. Aherne, F., O. Beever, L. Campbell, M. Edney, and M. Therrien. 1995. Production and feeding of hulless barley. Publ. 1904/E. Agriculture and Agri-Food Canada, Ottawa, Ontario, Canada.
2. Angkanaporn, K., M. Choct, W. L. Bryden, E. F. Annison, and G. Annison. 1994. Effects of wheat pentosanase on endogenous amino-acid losses in chickens. Journal of the Science of Food and Agriculture, 66:399-404.
3. Bedford, M., and G. Partrige. 2010. Enzymes in farm animal nutrition. 2 ed. CAB International Publisher.
4. Bedford, M. R. 1995. Mechanism of action and potential environmental benefits from the use of feed enzymes. Animal Feed Science and Technology, 53:145-155.
5. Bedford, M. R., and H. L. Classen. 1992. Reduction of intestinal viscosity through manipulation of dietary rye and pentosanase concentration is effected through changes in the carbohydrate composition of the intestinal aqueous phase and results in improved growth rate and food conversion efficiency of broiler chicks. The Journal of Nutrition, 122(3):560-569.
6. Chizari, A., and M. Hajiheidary. 2010. The effects of market factors and government policies on maize marketing in Iran. African Journal of Agricultural Research, 5(12):1351-1359.
7. Choct, M., and G. Annison. 1992a. Anti-nutritive effect of wheat pentosans in broiler chickens: roles of viscosity and gut microflora. British Poultry Science, 33(4):821-834.
8. Choct, M., and G. Annison. 1992b. The inhibition of nutrient digestion by wheat pentosans. The British Journal of Nutrition, 67(1):123-132.
9. Choct, M., R. J. Hughes, R. P. Trimble, K. Angkanaporn, and G. Annison. 1995. Non-starch polysaccharide-degrading enzymes increase the performance of broiler chickens fed wheat of low apparent metabolizable energy. The Journal of Nutrition, 125(3):485-492.
10. Classen, H. L., G. L. Campbell, G. G. Rossnagel, R. Bhatty, and R. D. Reichert. 1985. Studies on the use of hulless barley in chicken diets: Deleterious effects and methods of alleviation. Canadian Journal of Animal Science, 65:725-733.
11. Crouch, A. N., J. L. Grimes, P. R. Ferket, and L. N. Thomas. 1997. Enzyme supplementation to enhance wheat utilization in starter diets for broilers and turkeys. Journal of Applied Poultry Research, 6:147-154.
12. Dusel, G., H. Kluge, and H. Jeorch. 1998. Xylanase supplementation of wheat-based rations for broilers: influence of wheat characteristics. Journal of Applied Poultry Science, 7:119-131.
13. Engberg, R. M., M. S. Hedemann, S. Steenfeldt, and B. B. Jensen. 2004. Influence of whole wheat and xylanase on broiler performance and microbial composition and activity in the digestive tract. Poultry Science, 83(6):925-938.
14. Esmaeilipour, O., H. Moravej, M. Shivazad, M. Rezaian, S. Aminzadeh, and M. M. Van Krimpen. 2012. Effects of diet acidification and xylanase supplementation on performance, nutrient digestibility, duodenal histology and gut microflora of broilers fed wheat based diet. British Poultry Science, 53(2):235-244.
15. Freitas, D. M., S. L. Vieira, C. R. Angel, A. Favero, and A. Maiorka. 2011. Performance and nutrient utilization of broilers fed diets supplemented with a novel mono-component protease. The Journal of Applied Poultry Research, 20:322-334.
16. Friesen, O. D., W. Guenter, R. R. Marquardt, and B. A. Rotter. 1992. The effect of enzyme supplementation on the apparent metabolizable energy and nutrient digestibilities of wheat, barley, oats, and rye for the young broiler chicks. Poultry Science, 71(10):1710-1721.
17. Hesselman Kand Aman, P. 1986. The effect of β- glucanase on the utilization of starch and nitrogen by broiler chickens fed on barley of low or high viscosity. Animal Feed Science and Technology, 15:83-93.
18. Hughes, R. J. 2008. Relationship between digesta transit time and apparent metabolisable energy value of wheat in chickens. British Poultry Science, 49 (6):716-720.
19. Kiarie, E., L. F. Romero, and V. Ravindran. 2014. Growth performance, nutrient utilization, and digesta characteristics in broiler chickens fed corn or wheat diets without or with supplemental xylanase. Poultry Science, 93(5):1186-1196.
20. King, D., D. Ragland, and O. Adeola. 1997. Apparent and true metabolizable energy values of feedstuffs for ducks. Poultry Science, 76(10):1418-1423.
21. Macdonald, P., R. A. Edwards, and J. F. D. Greenhalgh. 1995. Animal Nutrition. 5 ed. Co published in the United States with John Wiley & Sons Inc, New York.
22. McNab, J. M., and K. N. Boorman. 2002. Poultry feedstuffs: supply, composition, and nutritive value. CAB International Publisher.
23. Newman, R. K., and C. W. Newman. 1988. Nutritive value of a new hull-less barley cultivar in broiler chick diets. Poultry Science, 67(11):1573-1579.
24. Pourreza, J., A. H. Samie, and E. Rowghani. 2007. Effect of supplementation enzyme on nutrient digestibility and performance of broiler chicks fed diets containing triticale. International Journal of Poultry Science, 6 (2):115-117.
25. Ravindran, V., Z. V. Tilman, P. C. H. Morel, G. Ravindran, and G. D. Coles. 2007. Influence of β-glucanase supplementation on the metabolisable energy and ileal nutrient digestibility of normal starch and waxy barleys for broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 134:45-55.
26. Rodriguez, M. L., A. Rebole, S. Velasco, L. T. Ortiz, J. Trevino, and C. Alzueta. 2011. Wheat- and barley-based diets with or without additives influence broiler chicken performance, nutrient digestibility and intestinal microflora. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(1):184-190.
27. Romero, L. F., J. S. Sands, S. E. Indrakumar, P. W. Plumstead, S. Dalsgaard, and V. Ravindran. 2014. Contribution of protein, starch, and fat to the apparent ileal digestible energy of corn- and wheat-based broiler diets in response to exogenous xylanase and amylase without or with protease. Poultry Science, 93(10):2501-2513.
28. Rutherfurd, S. M., T. K. Chung, and P. J. Moughan. 2007. The effect of a commercial enzyme preparation on apparent metabolizable energy, the true ileal amino acid digestibility, and endogenous ileal lysine losses in broiler chickens. Poultry Science, 86(4):665-672.
29. Scott, T. A., F. G. Silversides, H. L. Classen, M. L. Swift, M. R. Bedford, and J. W. Hall. 1998. A broiler chick bioassay for measuring the feeding value of wheat and barley in complete diets. Poultry Science, 77(3):449-455.
30. Shakouri, M. D., and H. Kermanshahi. 2003. Effect of NSP degrading enzyme supplement on the nutrient digestibility of young chickens fed wheat with different viscosities and triticale. Journal of Agriculture Science and Technology, 5:105-112.
31. Sharifi, S. D., F. Shariatmadari, and A. Yaghobfar. 2012. Effects of inclusion of hull-less barley and enzyme supplementation of broiler diets on growth performance, nutrient digestion and dietary metabolisable energy content. Journal of Central European Agriculture, 13 (1):193-207.
32. Zarghi, H., A. Golian, H. Kermanshahi, and H. Aghel. 2011. Effect of enzyme supplementation on metabolisable energy of corn, wheat and triticale grains in broiler chickens using total excreta collection or marker methods. Iranian Journal of Animal Science Research, 2 (3):105-112, (In Persian).
33. Zarghi, H., A. Golian, H. Kermanshahi. 2016. The effect of triticale and enzyme cocktail (Xylanase & β-Glucanase) replacement in grower diet on performance, digestive organ relative weight, gut viscosity and gut morphology of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 8 (2): 298-312, (In Persian).
34. Zarghi, H., A.Golian, and H. Kermanshahi. 2010. Relationship of Chemical Composition and Metabolisable Energy of Triticale for Poultry. In proceeding of: British Society of Animal Science World Poultry Science. (UK, 2010-04-12) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 470 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 380 |