1- الهی فرد، ا.، س. میجانی، س. خیراندیش، ا. کازرونی و س. تکاسی. 1392. بررسی خواب و تاثیر برخی عوامل محیطی بر جوانه زنی علف هرز دِرنه (Echinochloa colona). نشریه حفاطت گیاهان. جلد 27 شماره 3 صفحه 342- 350.
2- باقری کاظم آبادی، ع .، غ . سرمدنیا و ش . حاج رسولیها 1367 . بررسی عکس العمل تود ههای مختلف اسپرس نسبت به تنش های خشکی و شوری در مرحله جوانه زنی. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 2 صفحه 41-55.
3- میر شمسی کاخکی، ا. فارسی، م. شهریاری، ف. و نعمتی، ح. 1382. برآورد قابلیت ترکیب پذیری و هتروزیس برای صفات عملکرد و زودرسی در هفت لاین گوجه فرنگی با استفاده از روش تلاقی دای آلل. مجله علوم و صنایع کشاورزی. جلد 20. شماره 3 صفحه 3- 12
4- محمدی، م. ع. لیاقت و مولوی، ح. 1389. بهینه سازی مصرف آب و تعیین ضرایب حساسیت گوجه فرنگی در شرایط توأمان تنش شوری و خشکی در منطقه کرج. مجله آب و خاک. جلد24. شماره 3 صفحه 583-592
. م، ابریشم چی، ع. گنجعلی .1387. بررسی تاثیر کلسیم در بهبود آسیب های ناشی از تنش شوری برجوانه زنی بذور گوجه فرنگی. علوم و صنایع کشاورزی , شماره 1 صفحه 89-95
5- Adams, P. 1991. Effects of increasing the salinity of the nutrient solution with major nutrients or sodium chloride on the yield, quality and composition of tomatoes grown in the Rockwood. Journal of Horticultural Science and Biotechnology
6- ., 64: 725-32.
7- Ayers, R.S. and D.W. Westcot. 1989. Water quality for agriculture, FAO irrigation and drainage paper. No. 29, Review1.
8- Chadho, K. and G. Rajender. 1995. Advance in Horticulture Medicinal and Aromatic Plants. Vol. 11. Maldorta. Pub. New Delhi.
9- Demir, I. and Mavi, K. 2008. Effect of salt and osmotic stresses on the germination of pepper seeds of different maturation stages. 2008. Brazilian Archives of Biology and Technology, 51: 897-902.
10- Foolad , M. R, and R. S. sing.1991. Comparison of salt tolerance during seed germination and vegetative growth in tomato by STL mapping. Genome 42:727- 734
11- Foolad, M. R. and R. A. Jones. 1991. Genetic analysis of salt tolerance during germination in Lycopersicon . The Applied Genetic 81: 821-326.
12- Foolad, M. R., P. Subbiah, C. Kramer, G. Hargrave, and G. Y. Lin. 2003. Genetic relationship among cold, salt and drought tolerance during seed germination in an interspecific cross of tomato. Euphytica, 130:199-206.
13- Fenando, E. P., C. Boero, M. Gallardo and J. A. Gonzalez. 2000. Effect of NaCl on germination, growth, and soluble sugar content in chenopodium quinoa Seeds. Botany Bulletin. 41:27-34.
14- faostat.fao.org.2011.
15- Katergi, N., J. W. Van Hoorn, A. Hamdy, F. Karam, and M. Mastrortilli. 1994. Effect of salinity on emergence and on water stress early seedling growth of sunflower and maize. Agricultural Water Management. 26: 81-91.
16- Machado Neto, N. B., Saturnino S. M., Bomfim, D. C.and Custodio, C. C. (2004), Water stress induced by Mannitol and Sodium chloride in Soybean cultivars. Brazilian Archieves of Biology and Technology. 47 (4), 521-529.
17- Maguire JD (1962). Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci 2:176-177.
18- Mahajan, S., and Tuteja, N. 2005. Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444: 139–158
19- Rehman, S., P. J. C. Harris, W. F. Bourne, and J. Wikin. 1997. The effect of sodium chloride on germination and the potassium and calcium contents of Acacia seeds. Seed Science and Technology. 25: 45-57.
20- Rezvani Moghaddam, P. and A. Koocheki. 2001. Research history on salt affected lands of Iran: Present and future prospects – Halophytic ecosystem –International symposium on prospects of saline agriculture in the GCC Countries. Dubai, UAE.
21- Tlig T, Gorai M, Neffati M (2008) Germination responses of Diplotaxis harra to temperature and salinity. Flora 203:421–428.