تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,778 |
تعداد مقالات | 18,927 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,787,281 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,082,863 |
فراسنجههای تخمیر برونتنی جیرههای حاوی سطوح مختلف تفاله نعناع و تفالهکاسنی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقاله 3، دوره 12، شماره 4 - شماره پیاپی 44، دی 1399، صفحه 437-448 اصل مقاله (751.59 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.v12i4.80217 | ||
نویسندگان | ||
نسیم بیابانی1؛ فرشید فتاح نیا ![]() ![]() ![]() | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
2بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری. سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی. شهرکرد. | ||
3موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
4گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف مطالعه پویایی تخمیر برونتنی تفاله نعناع و تفاله کاسنی و نیز جیرههای حاوی سطوح مختلف آنها انجام شد. تفالهها به صورت جداگانه به میزان 10، 20 و 30 درصد جایگزین بخش الیاف یک جیره آزمایشی شدند. فراسنجههای تولیدگاز، جمعیت پروتوزوآ وغلظت نیتروژن آمونیاکی تفالهها و جیرههای آزمایشی حاوی سطوح مختلف آنها اندازهگیری و انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب زنجیر کوتاه و گوارشپذیری ماده آلی برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که میزان پروتئین خام تفاله نعناع و تفاله کاسنی به ترتیب 105 و 7/69 ، میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی 500 و 610 و میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی 345 و 460 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. تفاله نعناع دارای فاز تأخیر، انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب زنجیر کوتاه و گوارشپذیری ماده آلی برآورد شده بیشتری در مقایسه با تفاله کاسنی بود. جیره شاهد بالاترین و جیره دارای 30 درصد تفاله نعناع کمترین میزان نرخ تولید گاز را نشان دادند. پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز، فاز تأخیر، غلظت نیتروژن آمونیاکی و کل جمعیت پروتوزوآ تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. در کل، با توجه به این نتایج و برای کاهش هزینههای خوراک میتوان از تفاله نعناع و تفاله کاسنی تا 30 درصد ماده خشک جیره بدون اثر نامطلوب بر فرآیند تخمیر شکمبه استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پویایی تخمیر؛ تفاله کاسنی؛ تفاله نعناع | ||
مراجع | ||
1- Abrar, A., M. A, Sindhu, M. U. N. Khan, and M. Sarvar. 2002. Agro-industrial by-products as a potential source of livestock feed. International Journal of Agriculture and Biology, 2: 307-310. 2- Abarghoe, M., and Y. Rozbehan. 2008. Comparison of chemical compounds of two samples of nucleated olivine and non-nucleated silage pulp and determination of digestibility coefficients of olive pomace control samples. Second National Congress of Animal Sciences and Aquatic Sciences. National Animal Science Research Institute. 131-134. (In Persian). 3- AOAC International. 1995. Official methods of analysis. 16th ed. AOAC International. Washington, DC. 4- Broderik, G. A., and J. H. Kang. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63: 64-75. 5- Dehority, B. A. 2003. Rumen Microbiology. Nottingham University Press First published. 6- Djouvinov, D., D. Pavlov, A. Ilchev, and E. Enev, 1997. Peppermint (Mentha piperita Huds.) and basil (Ocimum basilicurn L.) etheric oil by-products as roughages for sheep feeding. Animal Feed Science Technology, 68: 287- 294. 7- Fazaeli H., M. Zahedifar, and H. Nouroozian. 2006. Chemical composition and ensiling of damask rose extraction residue with different additives. Animal Science Journal, 72: 58-65. (In Persian). 8- France, J., M. S. Dhanoa. M. K. Theodorou, S. G. Lister, D. R. Davies, and D. Isac. 1993. A model to interpret gas accumulation profiles associated with in vitro degradation of ruminant feeds. Journal of Theoretical Biology, 163: 99-111. 9- Gofoon, A., and I. M. Khalifa. 2007. The effects of Molasses levels on quality of Sorghum (Sorghum bicolor) silage. Research Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2: 43-46. 10- Kasapidou, E., E. Sossidou, and P. Mitlianga. 2015. Fruit and vegetable co-products as functional feed ingredients in farm animal nutrition for improved product quality. Agriculture, 5: 1020-1034. 11- Khorami, B., A. Khadem, M. Afzalzadeh, and A. Norozian. 2012. Chemical composition, digestibility and degradability of damask rose pulp and its effect on nitrogen balance in ruminants. Animal Production, 13:38- 99. (In Persian). 12- Lashkari, M., and A. Taghizadeh. 2014. Estimation of chemical composition, degradability and fermentation parameters of citrus pulp by using nylon bags and gas production methods. Journal of Animal Science Research, 23:16-28. (In Persian). 13- Makkar, H. P. S. 2010. In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis. pp. 107–144. In Vercoe, PE Makkar, HPS, Schlink, AC (Eds.), In vitro Screening of plant resources for extra nutritional attributes in ruminants: nuclear and related methodologies. IAEA, Dordrecht, the Netherlands. 14- Menke, K. H., and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development,28: 7-12. 15- Moghadam, M., A. Taghizadeh, and A. Ahmadi. 2012. The nutritional value of grape and raspberry leaves by using nylon bags and gas production methods. Iranian Journal of Animal Science Research, 3: 435-443. (In Persian). 16- Mirzaee, A., M. M. Saki, A. Yaghobfar, and A. Ahmadi. 2008. Investigating the nutritional value of licorice root extract and its effect on the diet of Kurdish lambs. Agricultural research: water, soil and plant in agriculture. 7:117- 126. (In Persian). 17- National Research Council. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC. 18- National Research Council. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants. 7th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC. 19- Noshadi, S., S. A. Azarfar, D. Alipor, and H. Khosravinia. 2015. Effects of inclusion of dried deoiled Satureja khuzistanica in finishing diet of lambs on kinetics of gas production in vitro. Iranian Journal of Animal Science, 45:163-171. (In Persian). 20- Saedi, S., M. Nikpor Tehrani, and A. Morvarid. 2002. Livestock and Poultry Feeds Page 15. Tehran University Press. Tehran. (In Persian). 21- Teimouri Yansari, A., H. Sadeghi, Z. Ansari-Pirsarai, and H. Mohammad-Zadeh. 2007. Ruminal dry matter and nutrient degradability of different olive cake by-products after incubation in the rumen using nylon bag technique. International Journal of Agriculture and Biology, 9: 439-442. 22- Van Soest, P. J., J. B. Robertson, and B. A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. 23- Yazdani, D., Shahnazi, s, and H. Seyfi. 2005. Planting and harvesting of medicinal plants. Institute of medicinal plants, Volume One. (In Persian). 24- Zinati fakhrabad, H., Kh. Kalantari, and Z. Najafian. 2015. Investigating and explaining the limitations and capabilities of waste management in agricultural sector of Golestan province. International Conference on Sustainable Development, Ideas and Challenges of Agriculture. Tabriz. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 521 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 422 |