تعداد نشریات | 49 |
تعداد شمارهها | 1,847 |
تعداد مقالات | 19,539 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,342,400 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,574,824 |
بررسی اثر پوشش خوراکی چندلایه حاوی میکروکپسول های اسانسهای دارچین یا آویشن درافزایش زمان ماندگاری پس از برداشت خیار | ||
نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 25 اردیبهشت 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی فارسی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ifstrj.2022.75208.1146 | ||
نویسندگان | ||
فخری شهیدی* 1؛ شهره نیکخواه2؛ محبت محبی1؛ فریده طباطبایی یزدی3 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
2دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
3گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف از این پژوهش استفاده از پوششخوراکی چندلایه کیتوزان و پکتین حاوی میکروکپسولهای بتاسیکلودکسترین حاوی اسانسهای ترانسسینامالدهید(دارچین) یا تیمول(آویشن) جهت افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت میوه خیار بود. نمونه ها با پکتین(1درصد) و کیتوزان(صفر، 0/5 و 1درصد) شامل اسانسهای میکرواینکپسوله شده ترانسسینامالدهید یا تیمول هر یک(صفر، 0/25و 0/5درصد) پوشش دادهشدند. برای افزایش کارایی کیتوزان، نمونهها در محلول کلرورکلسیم 1درصد غوطهور گردیدند. سپس درانباری با 10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد، به مدت 15 روز نگهداری شدند. ویژگی های شیمیایی(مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر) و فیزیکی(رنگ، بافت و کاهش وزن) میوه ها در تناوبهای زمانی پنج روزه(زمان برداشت،5 ،10و 15 روز) بررسی شدند. آزمایشهای میکروبی در پایان زمان نگهداری انجام پذیرفت. آنالیز آماری بر اساس آزمون فاکتوریل 4 فاکتوره با طرح کاملا تصادفی انجام شد. در مدتنگهداری خیار در انبارسرد، میزان کاهشوزن و مواد جامد محلول در آب و تفاوترنگی کل در میوه روند افزایشی و میزان اسید قابلتیتر و سفتی بافت روند کاهشی داشت. نمونههای پوششدادهشده با بالاترین غلظتهای کیتوزان(1درصد) و اسانس(0/5 درصد)، کمترین درصد افتوزنی، افتسفتی و تغییر رنگ را در طول دوره 15روزه نگهداری نشان دادند. با افزایش غلظت کیتوزان و غلظت اسانسروغنی، توانایی فیلمخوراکی در ممانعت از رشد میکروارگانیسمها افزایش یافت. تیمول در مقایسه با ترانسسینامالدهید توانایی بیشتری در ممانعت از رشد کپک و مخمر در سطح خیار نشان داد. به طور کلی با توجه به نتایج آزمایشهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی می توان نتیجهگیری کرد که پوشش چندلایه حاوی کیتوزان 1درصد و تیمول0/5درصد برای افزایش زمان ماندگاری پسازبرداشت میوه خیار موثر بودهاست. | ||
کلیدواژهها | ||
خیار؛ پوششخوراکی؛ کیتوزان؛ اسانسروغنی؛ زمان ماندگاری | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 736 |