تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,653 |
تعداد مقالات | 17,968 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,414,699 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,497,629 |
تأثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و سولفات روی بر صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مریم گلی (Salvia officinalis L.) | ||
علوم باغبانی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 تیر 1401 | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhs.2022.74403.1120 | ||
نویسندگان | ||
وحید اکبرپور ![]() | ||
1علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2موسسه آموزش عالی سنا ساری | ||
3دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
اسیدهیومیک به عنوان ماده آلیاست که طی فرآیندهای شیمیایی در خاک ساخته شده و منجر به بهبود رشد ریشه و قسمت هوایی گیاه، افزایش نفوذ عناصر در گیاه و بهبود نفوذپذیری آب میشود. عنصر روی در حفظ غشای سلول ریشه، فعال کردن آنزیمهای آنتی اکسیدانی، در ساخت RNA و DNA تاثیر بسزایی دارد. در این تحقیق اثر اسید هیومیک و سولفات روی بر بعضی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه مریم گلی مورد مطالعه قرار گرفته است.کاربرد توام این دو ماده با احتمال اینکه کارایی جذب افزایش یابد، صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور (فاکتور اول شامل غلظتهای 0، 5/1، 3 و 5/4 گرم در هزار اسید هیومیک و فاکتور دوم شامل غلظتهای 0، 3، 6 و 9 گرم در هزار سولفات روی)، با پنج تکرار در سال زراعی 1400به صورت گلدانی و در هوای آزاد انجام شد. نتایج نشان داد که در اثر استفاده از اسیدهیومیک و سولفات روی، صفات مورفولوژیکی(ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، وزن تر و خشک اندام هوایی و قطر ساقه) بهبود یافته و بیشترین تاثیر در غلظتهای 5/1 و 5/4گرم در هزار اسید هیومیک و 3 و 6 گرم در هزار سولفات روی مشاهده شد. صفات فیتوشیمیایی نیز تحت تاثیر مثبت اسید هیومیک و سولفات روی قرار گرفتند به گونهای که بیشترین اثر در رنگدانههای فتوسنتزی (کارتنوئید، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل) ناشی از کاربرد غلظتهای 5/4 گرمدر هزار اسید هیومیک و 6 گرمدر هزار سولفات روی بوده است. در تیمار بدون کاربرد سولفات روی، افزایش غلظت اسید هیومیک تا 3 گرم در هزار منجر شده تا بیشترین میزان آن(372/0 میلیگرم گالیک اسید بر گرم بافت تازه) مشاهده شود و بیشترین میزان فلاونوئید(527/0 میلیگرم کوئرسین بر گرم بافت تازه) در تیمار 5/4 گرم در هزار اسید هیومیک و غلظت صفر سولفات روی به دست آمد. ضمناً غلظتهای 5/1 و 3 گرم در هزار اسید هیومیک باعث افزایش میزان اسانس از 15/1 درصد(گیاه شاهد) به 40/1 درصد شد. با توجه به نتایج حاصل شده، کاربرد اسید هیومیک به تنهایی و همراه با سولفات روی، بیشترین تاثیر را در اکثر صفات مورد بررسی داشته است. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ کلروفیل؛ فلاونوئید؛ کارتنوئید؛ مریم گلی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 13 |