تعداد نشریات | 48 |
تعداد شمارهها | 1,653 |
تعداد مقالات | 17,968 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,414,468 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,497,504 |
تأثیر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجه های گوشتی | ||
پژوهشهای علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 04 مرداد 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/ijasr.2022.75836.1068 | ||
نویسندگان | ||
نجیب الله فیاض1؛ حسن کرمانشاهی ![]() ![]() | ||
1گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی اثر فرآوری حرارتی بر گوارشپذیری ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیحشده برای ازت (AMEn) دانه کلزا با استفاده از تعداد ۴۸ قطعه جوجهخروس گوشتی سویه راس (۳۰۸) در سن 23-۱۶ روزگی، به روش جایگزینی ماده خوراکی مورد آزمایش با بخشی از جیره مرجع (۶۰ درصد جیره مرجع + ۴۰ درصد دانه کلزا خام یا فرآوری شده) و رکورد کل خوراک مصرفی و فضولات دفعی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار شامل دانه کلزای خام، میکرونایز و سوپرکاندیشنینگ، ۶ تکرار و ۲ قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. میزان قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و AMEn دانه کلزای خام به ترتیب ۱۹/۱±۲۸/۵۴ درصد، ۱۳/۱±۴۲/۶۹ درصد، ۳۲/۱±۷۷/۷۷ درصد و ۲۶۸±۴۶۷۳ کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. اثر فرآوری دانه کلزا (میکرونایز و سوپرکاندیشنینگ) بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و AMEn آن معنیدار نبود. بر اساس نتایج به دست آمده از این آزمایش؛ فرآوری حرارتی اثری بر بهبود قابلیت هضم مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا رقم نفیس نداشت. تحقیقات بیشتری برای روشن شدن اثر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجههای گوشتی مورد نیاز است. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری؛ جوجه های گوشتی؛ دانه کلزا؛ فرآوری حرارتی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 12 |