تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 1,872 |
تعداد مقالات | 19,702 |
تعداد مشاهده مقاله | 11,525,463 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,589,612 |
تاثیر استفاده از سایبان در بهبود وضعیت محیطی و کاهش میزان ترکیدگی،آفتاب سوختگی و دانه سفیدی میوه انار | ||
علوم باغبانی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 14 آبان 1402 اصل مقاله (1.16 M) | ||
نوع مقاله: مقالات پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22067/jhs.2023.83640.1278 | ||
نویسنده | ||
علیرضا بنیان پور* | ||
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس | ||
چکیده | ||
چکیده اانار گیاه بومی ایران بوده و بهترین رشد و نمو و عملکرد را در مناطق نیمه گرمسیری دارا می باشد. با این وجود به علت افزایش دما و تنشهای محیطی که در سال های اخیر در مناطق انار خیز شیوع یافته است باغ های زیادی با افزایش مشکلات فیزیولوژیکی مانند ترکیدگی و آفتاب سوختگی و کاهش کیفیت میوه روبرو گردیده اند. استفاده از سایبان یکی از راه کارهایی است که جهت کاهش تاثیر تغییرات آب و هوایی پیشنهاد میگردد. به این منظور در این پژوهش تأثیر انواع مختلف سایبان بررسی شد. پژوهش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار و سه تکرار در دو سال اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل استفاده از سایبان به رنگهای سفید و سبز با دو شدت سایهدهی متفاوت (30 و 50 درصد) و دو روش اجرا (روی پایه و روی تاج درخت) بودکه با درختان شاهد (بدون پوشش) مقایسه شدند. بر اساس نتایج استفاده از سایبان باعث کاهش میانگین دمای تاج درخت و شدت نور و حفظ رطوبت خاک شد. در مجموع استفاده از سایبانهای سفید (50%) یا سبز (30% و 50%) نصب شده روی پایه با یکدیگر تفاوت معنیداری نشان ندادند. استفاده از این نوع توری ها باعث کمترین میزان آفتاب سوختگی (حدود 2 درصد) و دانه سفیدی (10 درصد) میوه شد همچنین از لحاظ ترکیدگی میوه نیز تفاوت معنی داری با شاهد نشان داد. در این تیمارها آریل ها با دارا بودن حدود 400 میلی گرم آنتوسیانین در لیتر آب میوه از بهترین تیمارها از لحاظ رنگ دانه میوه بودند. این در حالی است که این تیمارها هیچگونه اثر منفی در رابطه با کاهش عملکرد و یا کاهش بازارپسندی میوه نشان ندادند. | ||
کلیدواژهها | ||
سایه دهی؛ کیفیت میوه؛ آنتوسیانین؛ مشکلات فیزیولوژیک؛ رطوبت خاک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 8 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 9 |